Pitvarfibrilláció szívritmuszavar – Nem jó megelőzésre a halolaj és a D-vitamin?

Még fokozódhat is a kockázat?

Nem szolgálnak jó hírrel a kutatók annak, aki abban bízik, hogy a pitvarfibrilláció néven ismert szívritmuszavar megelőzhető halolaj és D-vitamin fogyasztásával.

Gyakran említik a szív védőjeként a halolajat, valamint a D-vitamint. Azok számára azonban, akik bíznak fogyasztásukban a pitvarfibrilláció szívritmuszavar megelőzése tekintetében, rossz hírrel szolgálnak a kutatók.

A pitvarfibrilláció több mint 33 millió embert érint világszerte – a kóros szívritmus-típusok között az egyik leggyakoribb. Olyan tünetekkel jár, amelyek az ember életminőségét érintik, vérrögök kialakulását okozhatja és stroke-ot, szívelégtelenséget is kiválthat.

Tanulmányuk során a kutatók azt vizsgálták, vajon a D-vitamin-kiegészítők vagy a halolajban található Omega-3 zsírsavak alkalmazása befolyásolhatja-e a különféle szívritmuszavar-típusokat, illetve, hogy egyes betegek nagyobb mértékben profitálnak-e belőle, vagy esetleg éppen rosszabbul járnak a fenti kiegészítők szedésével.

Fotó: 123rf.com

“Az eredmények többségükben megegyeztek a különféle szívritmuszavar és betegcsoportok különböző típusainál” – mondta el dr. Christine Albert, a tanulmány vezető szerzője, a Los Angeles-i Smidt Szív Intézet kardiológiai osztályának vezetője.

A tanulmány, melyet a Journal of the American Medical Association szaklap közölt, rávilágított, hogy a szakemberek ajánlása nem változott. Továbbra sem támogatják a halolaj vagy a D-vitamin kiegészítők szedését a pitvarfibrilláció megelőzése céljából.

Ugyanakkor, ellentétben más, közelmúltban elvégzett vizsgálatokkal – amelyek kiderítették, hogy a nagyobb dózisú Omega-3 zsírsav-kiegészítőkkel még fokozható is a pitvarfibrilláció kockázata -, az új tanulmány nem talált jelentősen megnövekedett pitvarfibrilláció-rizikót napi egy gramm halolaj fogyasztása esetén. Ez jó hír azoknak, akik alacsony mennyiségben, de alkalmaznak halolajat egyéb egészségügyi állapotaik miatt – fogalmazott dr. Albert.

Dr. Christine Albert és kutatócsoportja egyébként arra is rámutatott, hogy a 2000 nemzetközi egységet tartalmazó D-vitamin-kiegészítők napi szedése nem növelte a pitvarfibrilláció szívritmuszavar esélyét.

Mikor van szükség a szívritmuszavar kezelésére?

 

 

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php