Hatalmas változás a vérnyomás értékelésében

Miért emelték a magas vérnyomással diagnosztizáltak számát 75 millióról 103 millióra az amerikai szakmai szervezetek? Miért kell az idősebbeknél is azokat az értékeket megcélozni, mint a fiatalabbaknál? Miért olyan fontos az életmód a magas vérnyomás kezelésében?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája és dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke.

14 év után nagy változás az irányelvekben

Jelentősen megváltozott a magas vérnyomás definíciójára és kezelésére vonatkozó irányelv az American Heart Association és az American College of Cardiology, a két legjelentősebb amerikai szakmai szervezet szerint. 14 éve ez az első jelentős változás az ajánlásokban. 

Az új protokoll szerint már a 130/80-as vérnyomás is magasnak számít majd, szemben a világ többi részén még mindig érvényben lévő 140/90-es értékkel. A változtatás célja, hogy a még nem kirívóan magas vérnyomású, de már veszélyeztetett betegeket figyelmeztessék az orvosok a magas vérnyomás veszélyeire, és még azelőtt életmód változtatásra buzdítsák őket, hogy gyógyszeres kezelésre szorulnának.

Miért érinti ez jelentősebben az idősebbeket?

Elsősorban azért, mert ez azt jelenti, hogy a 65 éven felüliek háromnegyede eszerint magasvérnyomás betegnek fog számítani. Sőt, a fiatalabbaknál is jelentősen változnak így az arányok:

 • a 20-44 év közti férfiak 30 %-a, a nők 19 %-a kerül a magas vérnyomással élők kategóriájába,
 • a 45-54 év közti férfiak 50 %-a, a nők 44 %-a,
 • az 55-64 közt férfiak 70 %-a, a nők 63 %-a tekintendő ezután magasvérnyomás betegnek.

Korábban a 65 éven aluliaknál a 140-es szisztolés (felső) értéktől számították a magas vérnyomást, az ennél idősebbeknél pedig a 150-től. A szakértők szerint ezzel a csökkentéssel, vagyis azzal, hogy az idősebbeknek is azokat a célértékeket jelölték ki, mint a fiatalabbaknak, jelentősen csökkenthető a 65 éven felülieknél a szívinfarktus, a stroke, a szívelégtelenség, illetve a szív-érrendszeri okok miatt bekövetkező halálozás kockázata. Legalábbis akkor, ha a betegek komolyan veszik az életmód változtatására vonatkozó javaslatokat.

Az alacsonyabb érték kisebb kockázatot jelent

Az amerikai National Institutes of Health elvégzett egy Systolic Blood Pressure Intervention Trial (SPRINT) nevű kutatást. Ebben 50 éves és annál idősebb, magas vérnyomással élő személyeket vizsgáltak, akik legalább egy másik rizikófaktorral is rendelkeztek a szívbetegségek szempontjából. Az eredmények azt mutatták, hogy ha 120-as szisztolés értéket céloztak meg a kezeléssel, közel egyharmadával csökkent a szívinfarktus, szívelégtelenség, stroke és az akut koronária szindróma esélye. A kardiovaszkuláris ok miatt bekövetkező halálozási kockázat is negyedével lett kisebb, a 140-es szisztolés célértékhez képest. Hasonló eredményeket produkált a 75 éves és annál idősebbek vizsgálata is.

A vérnyomás beállítása idősebb embereknél összetett kérdés, hiszen a vérnyomás az idősödéssel gyakran emelkedik. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egy aktív, kiegyensúlyozott életmódot folytató 70-es egészségesebb és jobb értékeket produkál, mint egy inaktív, túlsúlyos, dohányzó 50-es. Éppen ezért talán az a legjobb megoldás, ha a célértékek meghatározását mindig az adott személy állapotához igazítjuk. Valójában csak a személyre szabott kezelés és a rendszeres kontroll hozhat valódi, tartós eredményt” – hangsúlyozza dr. Kapocsi Judit PhD, a Budai Kardioközpont magasvérnyomás és érkockázat specialistája.

A helyes életmód minden életkorban gyógyító hatású lehet

A magas vérnyomás nem csak a megelőzhető halálozások vezető indoka, de kevésbé közismert, hogy az agyműködésre is kihatással van. A magas értékek növelik az agyi betegségek kialakulásának kockázatát, így a stroke-ét, az Alzheimer-betegségét, és a kognitív károsodásét – a nem kielégítő véráramlás miatt. Ezek a betegségek, állapotok pedig természetszerűleg hozzájárulnak az önállóság elvesztéséhez és akár az önellátási képtelenséghez. Vagyis a vérnyomásértékek csökkentése idősebb korban is kiemelten fontos a teljes testi-szellemi egészség szempontjából. 

Tisztában kell lenni azzal, hogy 160/100 Hgmm alatti vérnyomásnál, szövődmények nélkül és társbetegségek hiányában elsődlegesen életmódkezeléssel kell próbálkozni. Ennél magasabb vérnyomásnál is szükséges az életmódkezelés, de esetleg már a gyógyszeres kezelés mellett. Ez utóbbi általánosságban akkor indokolt, ha az életmódkezeléssel 3 hónap alatt a célérték elérése nem sikerült, illetve magasabb vérnyomásértékeknél, társbetegségek és vagy szövődmények megléte esetén” – ismerteti dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. – Az életmódkezelés maga a mozgásterápiára és a táplálkozási iránymutatásra épül, és minden esetben személyre szabott. Az életmód orvoslás praxisában remek példákat láthatunk arra, hogy idősebb korban is látványos eredmények érhetők el a magas vérnyomás normalizálásában is. 

Mi okozhatja a reggeli magas vérnyomást?

Forrás: https://napidoktor.hu/index


4 hozzászólás

 1. SzKaresz

  A vércsoportokat is nehezen vette be az akkori orvostudomány. A vérnyomáscsoportok létezésének felismerése még várat magára. Van akinek nem mehet 110 fölé a felső érték, van akinek ez 120. Egy sürgősségin az ő 160-as felső értékük már a vég kezdete.
  Egy taxis sürgősségi + két mentőhívás után jutottak oda, hogy nekem 110 plusz-mínusz tíz az üzemszerű vérnyomás felső értékem. 7 éve élek nyugodtan az eredetileg megállapított kicsi gyógyszermennyiséggel 🙂 Üdv!

  Válasz
 2. kanga

  Évekkel ezelőtt már olvastam ezt a határérték módosítást.Amerika egyből csinált is 8 millió magasvérnyomásos beteget.Gyógyíszermaffia!!!

  Válasz
 3. Szücs+Istvánné

  Egész életemben alacsony volt a vérnyomásom, apai ágon genetikus. elmúltam 80 éves, most is általában 100 alatt van, most épp 98/69/ 72. Ritmuszavarom van, amit én nem érzek, csak a vérnyomásmérő jelzi.Jó pár éve mikor erős nalkitörés volt, 175 olt a felső értékem, elmentem az orvoshoz, na ettő kezdve én magasvérnyomásúnak számítok. Ez került föl minden gépre, nincs fellebezés. Nem járok orvoshoz, mert nem érdekli az orvost, az asszisztenső ordít velem, nem fogom idegesíteni magam. Rendkíül érdekes a röntgen értékelés is, pár éve nyaki bordát állapítottak meg, most nincs nyaki bordám. 2000-ben eltört a lábom, a röntgen nem állapított meg törést, de az orvos megmutatta, hogy a bokám el van törve, szerencsére nem mozdult el. Begipszeltek, amit pár nap múlva lekett venni, mert olyan laza volt, hogy kitudtam volna húzni a lábom, és már hólyagokat dörzsölt. Vettem amaerikai gipszet, azzal cserélték le. Mikor lekerült végleg a gopsz, és mentem kontrollra- elmondtam mindenütt fáj a lábom, csak a boka törés nem. Ujabb röntgen, a bokán kívül, még 3 törés volt, kettő a boka fölött, és kettő a lábfejemen, tehát összesen 4 törés!!! Menjünk orvoshoz? Minek?

  Válasz
 4. Darvas László

  NO! -a vérnyomás attól függ, ki, hol és mikor méri… -egy miniszoknyás nővér lényegesen magasabb értéket produkál bármely férfinál, mint egy nyugdíj előtt álló főnővár… -bár a melegek (újabban mind többet foglalkoznak vekük) inkább a jóképű ápolókra gerjednek…

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.