Karácsonyi vészcsengő – Magas a vérnyomás!

A karácsonyi ünnepek időszaka minden szempontból megterhelő. Nem csak szellemileg, de fizikailag kikészülünk, és a sok idegeskedés hatására magas lesz a vérnyomásunk.

Az ünnepek időszaka megterhelő tud lenni az előkészületek, sütés-főzés, dekorálás, szervezés miatt. Izgulunk, hogy finom és elég lesz- a vacsora, jól sikerül-e a beigli, és örülnek -e szeretteink az ajándékoknak.

Ezek közül egy is elég ahhoz, hogy a magas vérnyomás betegségben szenvedőket megviselje a nagy felhajtás. Ilyenkor érdemes fokozottan odafigyelni a vérnyomásra. Mivel az esetek nagy részében a magas vérnyomás sajnos tünetmentes marad, ezért a legjobb rendszeresen mérni, és amennyiben szükséges, gyógyszerrel mérsékelni. Ebben az időszakban a vérnyomás betegek kerüljék a kávét, a túlzott alkoholfogyasztást, és a megterhelő, nehéz ételeket.

Amennyiben a vérnyomás nem az egészséges tartományon belül mozog -ilyenkor vagy a szív ver gyorsan, vagy a vér nem áramlik megfelelő sebességgel -, az a szervek működésére is kihat. A kezeletlen magas vérnyomás nagyon sok szervi problémát okoz.( Pl: Megterheli a szívet, a veséket és egyik fő kiváltója lehet a stroke-nak is.)

Fotó: 123rf.com

A magas vérnyomás tünetei az alábbiak lehetnek:

– orrvérzés

– látászavar

mellkasi fájdalom

– szédülés

– fejfájás

– fáradtság-érzés

– nehézlégzés

– idegesség

Az ünnepek a családról és a barátokról és a szeretetről szólnak. Használjuk ki ezt az időszakot arra, hogy minél több időt töltsünk szeretteinkkel, csináljunk közös programokat velük, figyeljünk oda egymásra, hisz ezek azok a napok, amikor különösen fontos a gondoskodás. Ráadásul ezeken a különleges napokon az életünkben fontos szerepet betöltő emberekre figyeljünk, ne az ételekre! Ha követjük ezt a stratégiát, az Újévet is egészségesebben kezdhetjük!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.