A tünetek segítenek: vedd észre azonnal a stroke-ot!

A stroke, szélütés esetén a legfontosabb, hogy minél előbb lássa orvos a beteget, ám körülbelül 3 százalékuk kerül időben kórházba. A most indult Együtt a stroke ellen elnevezésű kampány célja, hogy a lakosság ismerje fel időben a stroke tüneteit.

Folyovich András neurológus, osztályvezető főorvos az M1 Ma Délelőtt című műsorában elmondta, hogy a leggyakoribb tünetek az arcon láthatóak, ilyenkor ugyanis elhúzódik a száj, asszimetrikussá válik az arc, a kar megbénul és a beszéd megváltozik.

Ilyen tünetekkel azonnal mentőt kell hívni – húzta alá a szakember.

A betegek 3 százaléka jut el a speciális vérrögoldó kezelésre. Ezt az arányt szeretnék növelni, ám ez azt jelenti, hogy a stroke-betegek zöme nem kerül ellátásra – hívta fel a figyelmet. Azt is elmondta, hogy az agyvérzés és az agyi infarktus komoly problémák, és mindkettőt komolyan kell venni.

A stroke, szélütés vagy agyi érbetegség két fő csoportra oszlik: az egyik a vérzéses betegségek csoportja, ezek döntő többsége az agyvérzés, és ez a betegek egyötödét jelenti. A másik csoport – amely a betegek négyötödére vonatkozik – az agyérgörcsnek titulált agyi infarktus.

Nem jut elég vér, oxigén, anyagcseretermék az agyhoz, ezért alakul ki az agysejt elhalása, ezt nevezzük infarktusnak. Van egy kisebb terület is, ebben az esetben az agyinfarktusról, másképp Lakúnáról, szigetszerű elváltozásról beszélünk – tette hozzá.

korhaz01

Kiss Róbert Gábor, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnöke azt mondta, a pitvarremegés gyakori zavar, ami Magyarországon legalább 150 ezer embert érinthet, és azzal járhat, hogy a szívpitvarban megalvad a vér, a véralvadékból pedig az agyba kerülhet egy embólia, ami stroke-ot okozhat.

Kifejtette, hogy a legfontosabb rizikó a magas vérnyomás, de pajzsmirigybetegséghez, billentyűbetegséghez is társulhat.

Ahogyan haladunk előre a korral, úgy lesz egyre több közöttünk a pitvarfibrilláló beteg: 80 éves kor felett már minden tizedik ember pitvarfibrillál – húzta alá.

Ha már kialakult, gyógyszeres és orvosi kezelésre van szükség, ám a magas vérnyomáson például lehet segíteni rendszeres mozgással és a súlyunkra való odafigyeléssel – mondta.

Forrás: Hirado