Dr. Vadász Imre

tüdőgyógyász

Budapesten születtem, 1930-ban. A Budapesti Orvostudományi Egyetemen (jelenleg Semmelweis Egyetem) szereztem általános orvosi diplomát 1955-ben. Tüdőgyógyász szakorvosi vizsgát 1959-ben tettem. A Tárogató-úti tüdőgyógyintézetben, majd a Trefort-utcai tüdőgondozóban, végül 1967-től az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben dolgoztam. A klinikai betegellátás mellett a tuberkulózis megelőzésével, a tüdőbetegségek korai felkutatásával foglalkoztam.

 

1994-ben mentem nyugdíjba, ekkor megbíztak a tébécés betegek országos számítógépes nyilvántartásának megszervezésével. Ugyancsak 1994-től foglalkozom a dohányzás abbahagyásának támogatásával. Megszerveztem és irányítottam a tüdőgondozókban működő dohányzásról leszokást támogató országos programot.

 

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság vezetőségi és elnökségi tagja illetve titkára, a Tbc és Tüdőbetegség Elleni Nemzetközi Unió Európa-régiójának főtitkára, a Profilaxis Tudományos Bizottság tagja, majd titkára voltam. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértőjeként több fejlődő országban segítettem a tuberkulózis elleni programok szervezését.

Forrás: