Reumásak leszünk a légkonditól?

Dr. Junger Éva belgyógyász elmondta, hogy milyen veszélyek fenyegetnek minket, ha túl nagy a különbség a kinti és a benti klímával szabályozott hőmérséklet között

A nyarak évről évre melegebbek, amitől napközben és éjjel is szenvedünk. Kínzó érzés, amikor másnap fontos dolgunk lenne, ám aludni sem bírunk a hőségtől. Bár sokan ellenzik a légkondicionáló használatát, mások meglenni sem tudnak nélküle.

Oda kell azonban figyelni, hogyan használjuk a légkondit, mert bajunk is származhat belőle. Dr. Junger Éva belgyógyász szerint, rendeltetésszerűen kell alkalmazni a légkondicionálót, mert így ki tudjuk küszöbölni a mellékhatásokat.

Reuma a légkonditól?

Az egyik ilyen mellékhatás a reumás fájdalmak kialakulása. A szakértő szerint az utóbbi tíz évben megtízszereződött azoknak a betegeknek a száma, akik „klíma reumától” szenvednek. Leggyakrabban vállízületi, nyaki fájdalmakat, merevséget érzenek a páciensek. Emellett jelentkezhet fejfájás, fülzúgás, szédülés.

Mik a nem megfelelő használat egyéb következményei?

Ide tartozik, ha túlzottan lehűtjük a szobát, több mint hat fok különbséget állítunk be. Ez rontja a szövetek vérellátását, és gyulladást idéz elő a szövetekben. Emellett kiszárítja a szemünket, nyálkahártyánkat és könnyebben megtámadnak a baktériumok. Megfázunk, náthásak leszünk. A légkondi nem megfelelő tisztítása fertőzéseket is okozhat.

A reuma fájdalmat és merevséget okoz az ízületekben, izmokban, inakban, a háton vagy a nyakban. A fájdalom eltarthat pár napig, vagy több évig. Okozhat kis kellemetlenséget vagy súlyos rokkantságot okozva, állandó fájdalmat.

Milyen szabályokat tartsunk be?

Fontos, hogy betartsuk a hat fok különbséget, ne állítsuk közvetlen magunkra a légkondi levegő fújó részét. Nem szabad folyamatosan használni a légkondit és inkább akkor fújjon hidegebb levegőt, ha nem vagyunk a helyiségben, magyarázza Junger doktornő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.