Méz a kulcsa mindennek – az apiterápiáról

Az apiterápia a méhészeti termékekkel való gyógyítást jelenti. Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta a Csak csajok műsorában elmondta mire jó a méz , a virágpor és a propolisz.

Bár úgy tűnik, hogy az apiterápi szó valamilyen bonyolult folyamatot takar, valójában a méhészeti termékekkel való gyógyításról beszélünk, magyarázza Lendvai Tibor méhész, apiterapeuta.

Ezek a termékek koncentráltan tartalmazzák a szervezet működéséhez szükséges létfontosságú anyagokat, rendszeres fogyasztásuk segíti az egészség megőrzését és az immunrendszer erősödését. Nagyon sok ásványi anyagot pótolunk, amit a cukor elvon.

Szúrás és méz

Az apiterápia egyik része a méhszúrás terápia. „Közvetlen méhszúrást alkalmazunk a megfelelő betegségeknél.” – meséli Lendvai Tibor. Elsősorban ízületi fájdalmak, gyulladások, sérvek esetében lehet sikerrel alkalmazni. Ilyen esetekben mindig van egy allergiateszt a kezelés előtt. Ha minden rendben, a méhet a kezelni kívánt területre teszik.

A csípés nem fájdalmasabb, mint egy injekció, utána még rövid ideig duzzadt lesz a szúrás helye. Van, aki évente egyszer szúratja magát, de például sclerosis multiplexes betegeknél legalább 100 csípés kell ahhoz, hogy eredményt érjenek el. „Az SM-es betegeket a megfelelő pontokon, rendszeres időközönként szúrunk, nagy sikereket érünk el” – magyarázza Lendvai Tibor – „Volt már rá példa, hogy a sclerosisos beteg felállt és maga tolta a székét.” A kezeléssel és kiegészítő tornával teljes tünetmentességet lehet elérni.

A méz rendszeresen fogyasztva méregtelenít, segíti a szervezet működését, tele van mindenféle ásványi anyaggal, vitaminnal és enzimmel. Ez egy kész táplálék a szervezetnek, emésztés nélkül azonnal felhasználható energiaforrás.

Jakupcsek Gabriella újságíró, műsorvezető is rendszeresen fogyaszt mézet. Öt kilős kiszereléseket vásárol, amit mind el is fogyasztanak. Saját bevallása szerint nem ért a mézekhez, és midig azt választja, amit a szakember ajánl.

A szakember szerint fontos megemlíteni, hogy ha az étkezésünkből kihagyjuk a cukrot, nádcukrot és mézzel helyettesítjük, akkor rengeteg betegséget tudunk megelőzni. Ilyen lehet például az érrendszeri, kiválasztószervi betegségek vagy a cukorbetegség.

Por és propolisz

A virágpor ásványi anyagban és nyomelemben gazdag, a daganatos betegségek megelőzésében, illetve az értisztításban fontos szerepet játszik. Mézzel együtt fogyasztva könnyebben felszívódik. A virágporra allergiásoknak kifejezetten ajánlott, először 1-2 szemet kell enniük naponta, majd lassan felemelni az adagot 1-2 kiskanálig. Mire ide eljutnak, a szervezet már megtanul védekezni a virágpor ellen, és nem kapnak allergiás reakciót a levegőben keringő pollentől sem.

shutterstock_196878431

A propolisz olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják.

A propolisz gyulladáscsökkentő hatású, a méhszúrás terápiával együtt sikerrel alkalmazható ízületi problémáknál. Baktérium-, vírus-, gombaölő hatása is van. A propolisz külsőleg is alkalmazható. A méhpempő az idegrendszert erősíti, ideggyengeség, vagy nagyfokú stressz esetén ajánlott, illetve alultáplált gyerekeknek.

Az apiterápia során tulajdonképpen ennek az öt módszernek, terméknek a közös alkalmazásáról van szó. Bárki maga is elkezdheti szedni ezeket a termékeket, mellékhatásuk nincs, túladagolni szinte lehetetlen őket, egyedül arra kell odafigyelni, hogy az első pár nap csak kicsit együnk a termékekből, hogy kiderüljön, ha esetleg allergiásak vagyunk rájuk.

„Ezek a termékeke egymás gyógyhatását fokozzák. A mézben lévő enzimek segítik a virágpor felszívódását, de a propolisz hatását is nagymértékben megerősítik.” – hangsúlyozza Lendvai Tibor.

Ha pusztán immunerősítésről beszélünk elegendő mézet fogyasztani. A virágport pollenszezon előtt érdemes fogyasztani, kúraszerűen alkalmazni. Ahogy jön a rossz idő, lehűl a levegő egyre többet lehet alkalmazni a propoliszt. Bármelyik terméket három éves kor felett bárki alkalmazhatja, gyermekkorban természetesen kevesebb adagokban.

Forrás: