Duzzadt, fáj, vizes: a nyári ödéma okai

A Csak csajok műsorában Dr. Cvetkov Márta homeopata az ödéma kialakulásának okairól és a táskás szemek kezeléséről beszélt.

A nagy nyári melegben a hő leadása miatt kitágulnak a vénák és emiatt sokkal könnyebben lép ki a folyadék a szövetközti térbe. Különösen azoknál jelenthet ez nagy problémát, akiknél valamilyen vénás keringési zavar van. Ilyenek lehetnek például a szív-, vesebetegségek, de a kismamák is ebbe a csoportba tartoznak – magyarázza Dr. Cvetkov Márta homeopata szakorvos.

Kánya Kata műsorvezető nem tapasztalt semmilyen vizesedést, ödémát terhessége során. „Életem legegészségesebb kilenc hónapja volt, amikor állapotos voltam.” Cvetkov doktornő szerint ez nagyon szerencsés eset, de nem meglepő hiszen nincs két egyforma terhesség. Van azonban három olyan élettani folyamat, amely elősegítheti a vizesedést.

A kismamák ödémájának három oka

Azt első, hogy a kismama keringő vértérfogata egyötödével megnövekszik a terhesség alatt. Erre azért van szükség, mert ez a plusz vér látja el a placentát és így a magzatot a friss oxigénnel.

A második szempont, hogy a terhesség folyamán, hormonális változáson megyünk keresztül. Megváltozik a kötőszövet rugalmassága, ezáltal az erek jobban kitágulnak. Mint már említettük, ezeken a tágult érfalakon könnyebben lép át a folyadék.

A harmadik tényező, hogy a terhesség ideje alatti növekedés miatt a hasüregi nyomás megnő. Pangás jön létre az alsó végtagokban, ami szintén a vizesedést elősegítő tényező.

A szem is lehet ödémás?

Kánya Kata kérdésére, miszerint a szem alatti duzzanatok, „táskák” miért alakulnak ki, Cvetkov doktornő kimerítően válaszolt. A köztudatban az él a legjobban, hogy elsősorban a vesebetegeknél alakul ki a táskás szem, de ez nincs feltétlenül így. Az vizesedés először a laza kötőszövetekben keletkezik. Az életkor előrehaladtával, pedig megereszkedik a bár, természetesen az arcon is.

Árnika golyócska és keringésjavítás

A megoldás ilyenkor az arc nyirokmasszáz vagy az arctorna lehet. Cvetkov doktornő egy praktikát is ajánlott. A reggeli duzzad szemre egyszerűen egy kanalat kell szorítani. Igénybe vehetünk homeopátiás segítséget is. Ajánlott szedni árnikát, ami serkenti, javítja a vérkeringést. A berberis a veseműködést, a nátrium szulfulikum a vese keringését javítja. A homeopátiás golyócskákból egyébként egyszerre általában ötöt kell bevenni.

Naponta többször is lehet alkalmazni, de minden esetben előzze meg a kezelést az orvossal való konzultáció. Terhesség esetén védőnővel, szülésznővel egyéb esetekben homeopata szakemberrel kell megbeszélni a kezelést.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.