A reflux civilizációs betegség

Dr. Borcsiczky Dóra családorvos a reflux egyre gyakoribb előfordulásáról beszélt a Reggeli műsorában.

Érdemes két dolgot elkülöníteni: van a reflux, amikor a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, ez normál körülmények között is előfordul, illetve van a reflux betegség, amely következtében a nyelőcsőben valamilyen gyulladás, morfológiai elváltozás alakul ki, amely fájdalmas tünetekkel jár.

A reflux betegség tünetei közé sorolható a gyomorégés, amely a változó intenzitású fájdalomként jelentkezik a nyelőcsőben. Sokszor ez a nyelőcsövi fájdalom olyan éles, hogy a beteg infarktusnak gondolja. Olyan tünetek jelezhetik a reflux betegséget, amelyekre nem gondolnánk pl.: rekedtség, makacs köhögés. Kisgyermekeknél szintén gyakori betegség a reflux, melynek vezető tünete lehet egy asztma vagy valamilyen felső légúti panasz, anémia (vérszegénység).

A reflux civilizációs betegség, mely felmérések szerint minden harmadik embert érinthet. A reflux kialakulásának oka lehet a stressz, az egészségtelen táplálékok (pl.:zsíros ételek, szénsavas üdítőitalok) fogyasztása. A túlsúlyos betegek gyakorta fordulnak refluxos tünetekkel orvosukhoz. A legtöbb terhes kismama a terhesség késői stádiumában megéli a gyomorégést.

A pszichológus elmondása szerint számos a reflux és a szorongás, illetve a reflux és a depresszió összefüggéseit vizsgáló felmérés készült, melyek bebizonyították, hogy igen sokszor lelki eredetűek a gyomorbántalmak. Dr. Borcsiczky Dóra hozzátette, hogy az esetek nagy részében a reflux okozza magát a szorongást. Alvás közben, fekvő helyzetben könnyebben visszaáramlik a sav a nyelőcsőbe fojtogató érzést okozva ezzel az aludni próbáló betegnek. Gombóc érzést a torokban, rémálmokat válthat ki a reflux, amely alvászavart, depressziót eredményezhet.

Az életkorral előrehaladva a reflux betegség egyre gyakoribb, 60 év felett már 60%-os az előfordulási aránya. Életmódváltással (mozgással, egészséges étkezéssel) megelőzhetőek, enyhíthetőek a panaszok.

Forrás: