A kézmosást is tanulni kell?

Október 15. a kézmosás világnapja, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára. Dr. Gyarmati Andrea megmutatta a helyes formáját is.

2008. óta október 15. a Kézmosás Világnapja, aminek célja, hogy felhívja a figyelmet a szappannal történő kézmosás fontosságára a világ valamennyi országában. A rendszeres, alapos kézmosás hiánya miatt kialakuló fertőzések évente 3,5 millió gyerek életét követelik a fejlődő országokban.

Dr. Gyarmati Andrea gyermekorvos hangsúlyozza, hogy ez is az otthonról hozott tudásokhoz tartozik. „Úgy kezdődik a dolog, hogy levesszük a gyűrűnket.” – figyelmeztet Gyarmati doktornő – „Folyó víz kell és szappan. Az a lényeg, hogy a hüvelykujj, a csukló és a hajlatok sem maradnak ki, mert itt bacik tudnak megülni.”

Az alapos öblítés után következik a kéztörlés, amit fontos elvégezni, mert a baktériumok a nedves, meleg környezetet szeretik a legjobban. Az a legjobb, ha eldobható papaírtörlőt használunk, mert amellett, hogy szárazra töröljük vele a kezünket, kidobjuk és nem tudnak megtelepedni benne a baktériumok, mint a gyakran nedves, szövetből készült kéztörlőbe.

„Hozzá tartozik azért a történethez az is, hogy ne csak a kezünket mossuk meg, hanem mosakodjunk rendesen. – mondja figyelmeztet Gyarmati doktornő – „Ezt meg kell tanulni. Hogyan kell helyesen, rendesen.”

Hiába pusztulnak hamar a kórokozók

A kórokozók a testen kívül elég hamar elpusztulnak, de akár 72 órán keresztül is életben maradhatnak az olyan felületeken, mint a kilincs, a billentyűzet, a villanykapcsoló, a csapok vagy a liftgomb. Éppen ezért nagyon fontos, hogy azokban a szituációkban, amikor nem tartózkodunk otthon, gyakran mossuk meg a kezünket!

Elkerülhető a fertőzések terjedése, ha legalább 20 másodpercen keresztül mossuk a kezünket, majd gondosan megtöröljük, így eltávolítjuk a baktériumokat. Az érintésnek gyakran kitett felületeket, például a villanykapcsolót, kilincset vagy a hűtő fogantyúját naponta le kell törölni. A textil törölközőt vagy a meleg levegős kézszárítót kéztörlő papírra kell cserélni. A kéztörlő használat után eldobható nátha és influenza időszakában használjunk alkoholos kézfertőtlenítőt, mellyel a kézmosás után a kezünket be kell dörzsölni.

Érdekes adatok

Egy tüsszentés 160 km/h-s sebességet is elérheti, Egy tüsszentés 40 000 apró cseppet is tartalmazhat, Az emberek többsége becsukja a szemét amikor tüsszent, Az egy körmünk alatt található baktériumok száma nagyjából megegyezik Svédország lakosainak számával, Az ujjunkon egy gyűrű alatt található baktériumok mennyisége nagyjából Európa lakosainak számával egyezik meg, A körömágy alatt megbújó baktériumok száma egyenlő a világon élő összes ember számával.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.