Valóban demenciát okozhat a halláscsökkenés?

A rendszeres hallásállapot felmérés ugyanannyira fontos, mint az évenkénti látásvizsgálat, vagy a fogorvosi szűrés elvégeztetése. Egy kezeletlen halláscsökkenés akár olyan súlyos következményekkel is járhat, amelyek miatt gyökeresen megváltozhat az élete és sajnos nem jó irányba!

Miért érdemes évente hallásvizsgálatra menni?

A halláscsökkenés eredményesen kezelhető, ha időben kiszűrik

Túl hangosan hallgatott televízió, hiába csöngő telefonok, ami a halláscsökkenéssel élőknek fel sem tűnnek, csak a vele egy háztartásban levőknek. A halláscsökkenés fokozatosan alakul ki, szinte észrevétlenül, ezért meg van a veszélye annak, hogy nem is érzékeli a problémát, csak a környezetének tűnik fel, hogy egyre csak romlik az állapota. Az időben kezelt halláscsökkenés esetén az állapotromlás elkerülhető.

Fotó: 123rf.com

A halláscsökkenés elszigetelődéshez, depresszióhoz vezethet

A halláscsökkenéssel élők családi, vagy baráti találkozók alkalmával nem hallják, nem értik mit mondanak a beszélgetőpartnerek. Ezért egy idő után már nem is mennek el ilyen összejövetelekre, mert nem érzik magukat komfortosan társaságban. Ez zárkózottságot, befelé fordulást idéz elő, akár depresszióhoz is vezethet. A világ beszűkülése maga után vonhatja a gondolkodási képességek csökkenését is, hiszen az agyunk hasonlít izmainkra, ha nincs edzésben, ellustulhat! [1]

A halláscsökkenésnek következménye lehet a demencia

A demencia a rövid és a hosszú távú memória észlelhető károsodását jelenti. Az elhanyagolt halláscsökkenés az agyi atrophia, azaz sorvadás gyorsabb lefolyását eredményezheti. Ez a folyamat elsősorban a hallásért felelős agyi területeken jelentkezhet, ahol olyan funkciók is működnek, mint például a memória és a tanulás képessége.[2]

A kiszűrt halláscsökkenést minél hamarabb érdemes kezelni még mielőtt súlyos következmények alakulnak ki. A halláscsökkenés leghatásosabb kezelési módja a hallókészülékkel való ellátás.

Fotó: 123rf.com

A hallókészülék kiválasztása nem kis döntés, hiszen a halláscsökkenéssel élők mindennapjaink részévé válik, támogatja őket a környezettel történő kapcsolattartásban.

Ezért a Victofon Kft. felmérést végzett, hogy segítse a hallókészülék választás előtt állókat a már tapasztalt hallókészülék viselők véleményével. A teszt eredményei alapján a tesztelők közel 90%-a volt elégedett a hallókészülék minőségével és majdnem 70% cserélte volna le jelenlegi készülékét a Victofon Kft.-nél teszteltre. [3]

Legyen Ön is hallókészülék tesztelő a 2020-as évben! Jelentkezzen a Victofon Kft.-hez ingyenes, teljeskörű hallásvizsgálatra és vegyen részt a tesztelési programban.

A hallásvizsgálaton a járványügyi helyzet alatt is maximális biztonságban vehet részt. Az ügyfelek időpontra érkeznek, így csökkentve az érintkezések számát. Speciális fertőtlenítőszerekkel tisztítják a felületeket és eszközöket minden ügyfél előtt és után. A hallásvizsgálatra érkezőknek kézfertőtlenítési lehetőség biztosított, valamint maszk is igényelhető.   

[1] dr. Kollár János: Az időskori depresszió és a hallás kapcsolata I.

[2] Frank R. Lin. MD, PhD; Kristine Yaffe, MD; Jin Xia, MS; et al/ Hearing Loss and Cognitive Decline in Older Adults/JAMA Intern Med. 2013

[3] A Victofon saját, 2018-2019-ban végzett kutatási eredményei alapján.

Forrás: https://napidoktor.hu/index