Hogyan szabadulhatunk meg az arc kitágult pórusaitól?

A kitágult arcpórus problémája sok nőt érint. A megnagyobbodott arcpórus nincs káros hatással az egészségre, mindössze esztétikai problémát jelenthet, hiszen az arc textúrája egyenetlenné válik. Egyes sminktermékek még fel is nagyíthatják ezeket a megnőtt, kitágult pórusokat.

Szponzorált tartalom

A megnagyobbodott arcpórus elsősorban a zsíros arcbőr egyik jellemzője, de az öregedési folyamat része is, hiszen ahogy öregszünk, úgy csökken a kollagéntermelés, a bőr laza és megereszkedett lesz, ami szintén a pórusok tágulásához vezethet. A helyes bőrápolási rutin kialakításával azonban sokat tehetünk a kitágult pórusok ellen. Mutatunk néhány tippet, amelyek sokat segíthetnek a probléma orvoslásában.

Fotó: 123rf.com

A napi arcápolás része – a rendszeres és helyes arctisztítás

Az arctisztítás szerves része az arcmosás. Kerüljük a forró vizet arcmosáskor, hiszen ez is elősegíti a pórusok kitágulását. Semmiképpen se dörzsöljük az arcbőrünket, mert gyulladást okoz és a kitágult pórusok ilyenkor még szembetűnőbbek. Lényeges, hogy mindig a bőrtípusunknak megfelelő arctisztító és arcápoló szereket vásároljuk meg és használjuk. A Bioderma egy kiváló márka, amely a bőr biológiai mechanizmusainak ismeretére alapoz. A Bioderma termékek között minden bizonnyal meg fogod találni a bőrtípusodnak legmegfelelőbb bőrápolási termékeket. A márka mellett szól, hogy a termékeikben nincsenek parabének, ftalátok és formaldehid sem. Az arc – és bőrápolási termékeik megfeleltek a klinikai vizsgálatokon.

A tág pórus kezelésének módjai

Alapvetően elmondhatjuk, hogy először a zsíros bőr kezelésére és a kollagéntermelés növelésére szükséges fókuszálnunk, hiszen a tág pórusok kialakulásában mindkét tényező kulcsszerepet tölt be.

Akkor mondjuk egy bőrtípusra, hogy zsíros, ha megnövekszik a faggyútermelés. Ez azonban a bőr védőgátjának egy része, amely védelmet is jelent a bőr számára, mégpedig a baktériumokkal és gyulladásokkal szemben, és voltaképpen a bőr hidratációját is ellátja. A bőr faggyútermelésének csökkentésében kiemelkedő szerepet játszanak a retinoidok. A retinoidok csoportjába tartozik a retinol, amelyet ma már az üzletekben is lehet kapni, így nem igényel professzionális hozzáértést a használata. Ezeket a termékeket éjszaka kell használni, mivel napközben fényérzékenységet okozhatnak.

A faggyútermelés csökkentésében a B3-vitamin, azaz a niacinamid is a segítségünkre lehet, mivel csökkenti a bőr zsírosodását. Ez a vitamin javítja a bőrgát funkciót és enyhíti a bőr gyulladását. A bőr öregedésének jól látható jeleit, a ráncokat és a finom vonalakat is csökkenti. Használhatjuk szérumként és hidratálóként is, és tudnunk kell, hogy nem okoz fényérzékenységet.

Fotó:123rf.com

Ahogy öregszünk, a kollagéntermelés is lecsökken. Kollagénre az egészséges bőr fenntartásához van szükség. A kollagén csökkenése az öregedési folyamat része, azonban ezt a folyamatot felgyorsíthatja az UV – sugárzás, és a dohányzás. Ha csökken a kollagéntermelés, a pórusok is kitágulnak. Ezért a bőr kollagéntermelésének növelésére kell fókuszálnunk és lassítanunk kell az öregedési folyamatokat. A táplálkozásnak kiemelkedő szerepe van a kollagéntermelésben. Az antioxidánsokban bővelkedő táplálékok semlegesítik a dohányzás és más, káros tényezők által elszaporodott szabad gyököket, amelyek még a kollagén lebomlását is előidézik.

Napozáskor, napon tartózkodáskor, mindenképpen használjunk napvédő krémet. Az UV-sugarak is felgyorsítják a bőr öregedési folyamatait, és még a kollagén lebomlását is elősegítik. Törekedjük télen is a fényvédelemre, nyáron pedig a fényvédő krém nélkül el se induljunk otthonról. Fényvédőt faktorszám és bőrtípusunknak megfelelően válasszunk.

Hámlasztó és maszk – a bőrápolási rutin részei

Egy gyengéd bőrhámlasztás otthon és a tág pórusok is kevésbé látszanak. Hámlasztót is mindenképpen a bőrtípusunknak megfelelőt válasszunk. Egy érzékeny rozáceás bőrre nem biztos, hogy ugyanaz a megfelelő, mint egy zsíros, vagy egy kombinált bőrre.

A rendszeres bőrápolási rutin részét képezheti a rendszeres arcmaszk használata. A fekete maszk például kifejezetten azok számára készült, akik tág pórusú arcbőrrel rendelkeznek. A fekete arctisztító maszk hatásos a pattanások és mitesszerek ellen, megtisztítja az eltömődött pórusokat, eltávolítja az arcbőrről a fölösleges faggyút és a szennyeződéseket, mindemellett még az arcbőrt is élénkíti. Többféle fekete maszk közül is válogathatunk: fekete lehúzható maszk, fekete gézmaszk, aktív szénporos fekete maszk, fekete krémmaszk és fekete mitesszer és pattanás eltávolító maszk.

Fotó:123rf.com

A sminktermékek és a tág pórusok

A cikk elején szó volt róla, hogy egyes sminktermékek még fel is nagyíthatják a tág pórus problémáját. Mint ahogyan a bőrápolási termékeknél, úgy a sminktermékek kiválasztásánál is mindenképpen olyat válasszunk, amely nem komedogén, azaz nem tömíti el a pórusokat.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.