Viszlát baktériumok!

Nem is gondolnánk, hogy néhány baktérium akár 24 órán át is képes életben maradni egyes felületeken.

Pedig így van! Különösen igaz ez néhány olyan felületre, amelyekkel nap mint nap kapcsolatba kerülünk a lakásban, és nem is gondolunk arra, hogy veszélyesek lehetnek. Pedig, ha nem figyelünk oda higiénikus tisztántartásukra, könnyen veszélyforrássá válhatnak családunk számára.

Baktériumok a lakásban

A konyha a legtöbb háztartásban központi szerepet tölt be egy család életében, így ennek tisztántartására kiemelt figyelmet kell fordítanunk. Ide tartozik például a csap, a mosogatószivacs, a konyharuha, a konyhapult, a vágódeszka, a különböző fogantyúk és kapcsolók, a szemetes és a hűtő belseje is. Meglepő módon a legtöbb gyomorrontás okozója az otthon, helytelenül elkészített étel. Ahhoz, hogy a finom falatok ne betegítsenek meg minket, fordítsunk kellő figyelmet az elkészítésükhöz szükséges eszközök, és az azokkal érintkező felületek tisztítására.

Heti rendszerességgel cseréljük le, és mossuk ki antibakteriális fertőtlenítővel a konyharuhákat, szivacsokat, törlőrongyokat, és gondoskodjunk gyors és teljes szárításukról. A baktériumok ugyanis kedvelik a nedves élőhelyeket, így egy mosogató mellett hagyott szivacsban pár óra alatt is képesek milliós nagyságrendű szaporodásra. Naponta legalább egyszer töröljük át antibakteriális felülettisztítóval a pultot, a gyakran használt tárgyakat és kilincseket. A hűtő és a szemetes is megérdemli a heti rendszerességgel történő antibakteriális tisztítást.

two funny cooks

Egy kisgyermekes családnak a gyerkőc minden életszakaszában kiemelt figyelmet kell fordítania az antibakteriális takarításra. Csecsemő esetén a pelenkázó és a környéke a legfőbb baktérium-forrás, kúszó-mászó gyermek esetében a padló. Egy világot felfedező gyermek pedig hajlamos mindent megrágni, a szájába venni, így nemcsak a játékait célszerű fertőtleníteni, hanem a lakás minden pontját érdemes letörölni egy speciálisan erre a célra kifejlesztett fertőtlenítővel.  Természetesen nem tudunk minden egyes baktériumot kiirtani lakásunkból, azonban megfelelő odafigyeléssel csökkenthetjük a kockázatokat.

Foto:123rf.com

A Dettol erre is gondolt, amikor kifejlesztette antibakteriális fertőtlenítő termékcsaládját, mely két változatban kapható. Mind az antibakteriális felülettisztító spray, mind pedig az antibakteriális felülettisztító törlőkendő elpusztítja a baktériumok 99,9%-át, közte az E. colit, a szalmonellát, az MRSA-t is.  A gyengéd, mégis hathatós, fehérítőt és színezéket nem tartalmazó termékek biztonságosan használhatók a babafelszerelések környékén, és ott is ahol az ételek készülnek. Praktikus és könnyen használható kialakításuknak köszönhetően ideális megoldást nyújtanak a gyors és higiénikus takarításhoz.

Mi a legfontosabb különbség a két kórokozó között? Melyikük felelős a gyomorrontásért, a mandulagyulladásért vagy éppen a pattanásokért? A Semmelweis Egyetem új animációs filmjéből ez is kiderül.

Ebből a videóból kiderül mi a különbség a vírusok és baktériumok közt

Forrás: https://napidoktor.hu/index