Tudod, milyen a Bitcoin-automata?

A legnagyobb olasz vasútállomáson, a római Termini pályaudvaron lép működésbe június 26-án Itália első Bitcoin-automatája.

Az akármilyen más pénz-automatához hasonló berendezésnél vásárolni és eladni is lehet majd a digitális fizetőeszközt. A Bitcoin-automata annyiban lesz csak más, hogy ügyfeleinek nem lesz bankkártyája és a tranzakcióhoz regisztrálni kell személyes adataikat. A 2009-ben született Bitcoin virtuális fizetőeszköz, amelyet a jövő pénzeként is emlegetnek. Megalkotója a japán Satoshi Nakamoto, aki interneten jelentette be az új pénznem megszületését. Nakamoto személye is csak a világhálón létezik, nem tudni, pontosan kiről is van szó.

Bitcoint nem nemzeti jegybank bocsátja ki. Felhalmozása és az ezzel való fizetés egy úgynevezett nyílt forráskódú rendszerben működik. A digitális fizetőeszközt tulajdonosai nem bankszámlán vagy a zsebükben tartják, hanem egy számítógépes pénztárcafájlban. Ugyanakkor ma már a Bitcoin amerikai dollárra és néhány más valutára is átváltható. A római lesz a Bitcoin 21. automatája Európában. A virtuális pénzzel közel kétszáz olaszországi üzletben lehet már fizetni.

bitcoin

Bitcoin-automatát azon a napon avatják fel, amelyen Olaszországban negyedik alkalommal rendezik meg a No Cash Day-napot.Ezen  az Olaszországban széles körben elterjedt lakossági készpénzhasználat helyett az elektronikus kártyahasználatotszorgalmazzák. Az olaszországi fizetések kilencven százaléka készpénzben történik.

Forrás: