Reigl-festmény a Nemzeti Galéria gyűjteményében

Reigl Judit Folyamat című festményével gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) Jelenkori Gyűjteménye; az alkotói adományként az MNG-be került munka június végéig a Ludwig Múzeum Reigl Judit-kiállításán volt látható.

A művész által a Nemzeti Galériának adományozott mű a Déroulement (Folyamat, 1973-1985) című sorozat egyik kimagasló darabja. Ezeket a műveket Bach A fúga művészete című ciklusa ihlette; Reigl a klasszikus zene komponálási eljárásait mint metaforát használja a felületen létrehozható új hatások eléréséért – közölte az MTI-vel kedden a múzeum.

Judith Reigl, "Nr. 14", 1957, 143 x 233 cm Nr. K 592

Reigl Judit a vászon mindkét oldalát megfestve, a kép hátoldalát olyan kémiai anyagokkal kezelte, amelyek a vásznon átszivárogva foltszerűen taszítják az előoldalra felvitt akrilfestéket. A végső hatást így kémiai folyamatok alakítják, komplex módon fejezve ki a hetvenes évek indusztriális világát.

Reigl_Judit_Eclatement

A monumentális méretű, érzékeny felületű és színvilága minőségében is különleges alkotással a Magyar Nemzeti Galéria felzárkózik a világ olyan múzeumai közé, mint a párizsi Centre Pompidou vagy a New York-i Moma, amelyek állandó kiállításán is látható Reigl Judit-mű” – hangsúlyozta az MNG.

A múzeum közleménye emlékeztet: Reigl Judit a második világháború utáni magyar művészet azon kevés kiemelkedő egyénisége közé tartozik, aki pályáját 1948 után külföldön folytatta, és ott ért el nemzetközi sikereket.

Reigl_Judit_Outburst_1956

Pályatársa, Hantai Simon mellett Reiglt a világ vezető múzeumai – az Egyesült Államokban és Európában egyaránt – a szürrealizmusból induló és az absztrakció új útjait kereső, megbecsült és nagyra értékelt művészként tartják számon. Pályájának különböző korszakai új és új megközelítésbe helyezték ezt a fajta festészetet, ipari festékekkel és vegyszerekkel folytatott kísérletekkel bővítve alkotói nyelvezetét – méltatta Reigl Juditot az MNG közleménye.

A 2,2×3 méteres festmény kedden már látható a Nemzeti Galéria állandó kiállításában.

Forrás: