Tudta? – Pár tévhit a mókusokról

A szakember szerint a mókusok nem alusznak téli álmot, és nem odvakban élnek, ha így lenne, nem menekülhetnének legősibb ellenségük, a nyuszt elől.

Mit esznek a mókusok?

Egy fenyvesben élő mókus átlagosan 100-150 erdei fenyőtobozt is elfogyaszt naponta. A lakoma tobozonként alig 0,2 gramm, amit egy-két ugrással le is ad, különösen, ha mínusz 15-20 fokban kell tornászkodnia. Viszont az idei tél elmaradt, ezért a mókusok szerte a világban szokatlanul kövéren várják a tavaszt, amiből még lehet baj, hiszen ősi ellenségük legalább olyan fürge, mint ők – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

fenyomag

Zsoldos Árpád ornitológus a műsorban kifejtette, sok tévhit kering a mókusról, egyrészt nem alszik téli álmot, ekkor is ugyanolyan aktív, mint nyáron. Igaz, hogy mivel raktárakat alakít ki különféle faodvakba, ha nagyon rossz az idő, napokig elő sem jön az odúból vagy a fészkéből, csak a táplálékáért megy el és abból él. Ha jó idő van, akkor nagyon aktív.

A másik tévhit, hogy odúban lakik. Beléjük bújik ugyan, de általában csak a raktárát képezi ki bennük. Sosem alszik odvakban, mert ha így tenne, már régen elfogytak volna egyedei, hiszen egyik legnagyobb természetes ellensége, a fákon élő, nagyon ügyesen mozgó, éjszakai vadász nyuszt. A mókus viszont nappal aktív, éjszaka alszik, faodúban aludva a ragadozó könnyen elkapná – magyarázta.

vörös mókus

Fészekben alszik, amelyet a fa tetejére épít, a legvékonyabb ágakra. Ennek célja, hogy a nála kétszer súlyosabb nyuszt ne tudja megközelíteni. Ha mégis megpróbálkozik vele, annyira mozgatja közben az ágakat, hogy a mókus felébred, kiugrik, és fürgeségével elmenekülhet előle.

Zsoldos Árpád kifejtette, a mókus saját maga építi fészkét. Ennek van egy külső, vastagabb gallyakból álló burkolata, ami miatt emlékeztet a szarkafészekre, de kívülről leveles ágakat is rak bele, ezért azért némileg el is tér tőle. Belül hársfaháncsot helyez el. Ezeket vicces módon gyűjti be: a száraz hársfaágakat keresi, majd egy helyen megsérti a kérget, éles fogával megragadja, és elkezdi hátrafelé tolatva húzni.

A húzással fejti le a kérget, közben mindig új fogást vesz rajta, a kéreg elkezd kunkorodni feje mellett. Több méter hosszú kérget lehúz, végül csak annyit látni, hogy a vízszintes faágon egy hatalmas gombolyag közlekedik. A fészekben hosszú csíkokra hasogatja, ezekből készíti el a fészekbelsőt, ami jó hőszigetelő, ebben neveli fel kölykeit.

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.