Palota a gyufásdobozban

A jól berendezett lakás várként védelmez a külvilág forgatagától, így az egészséges lélek fontos alappillére. De nevezhetünk e várnak egy alig néhány tíz négyzetméteres lakást várnak?

Természetesen nevezhetünk. A mi kis várunknak. Minden az esztétika és praktikum ügyes ötvözésén múlik.

A kis lakások berendezésénél különösen fontos szempont a funkcionalitás szem előtt tartása.

Vannak általános érvényű jó tanácsok, melyeket felhasználásával lakásod tágabb hatásúvá, praktikusabb kényelmes otthonná teheted.

kislakas1

Tervezz előre!

Egy lakás berendezésének nem érdemes csak úgy, ahogy esik, úgy puffan módon belekezdeni. Különösen igaz ez a kis alapterületű kuckók esetében. Fontos, hogy az elrendezést előre megtervezd és a meghatározó bútordarabokat, tárgyakat alaposan megvizsgálva (méret, forma, szín szerint) válaszd ki.

Mielőtt bármibe belefogsz, érdemes egy négyzetrácsos spirálfüzetet venni és azon tervezgetni, kis vázlatokat készíteni. Rajzold le az alaprajzát a lakásodnak, találd ki a méretétől függően, hogy egy négyzetecske mekkora területet jelöl.(pl.: egy négyzet hosszúsága 20 cm-t jelez, így egy négyzet 20cm2)

Függőleges-vízszintes

Ha egy kis lakás praktikus berendezésén agyalsz a legfontosabb kérdés: mi a függőleges, és mi a vízszintes? Azaz, mit használunk álló, ülő vagy fekvő pózban.

Ha ilyenformán vizsgálod a berendezést, szinte kínálni fogják magukat a különböző praktikus megoldások melyekkel helyet spórolhatsz úgy, hogy nem válnak a kényelem rovására.

kis lakás2

Az ágy egy tipikus vízszintes felület, melynek egy méternél magasabb térre nincs szüksége, területe azonban akkor optimális, ha minimum 190 cm x 80 cm-es.

A zuhanyzófülke és a toalett ennek pontosan az ellenkezője, tehát függőleges tér. A zuhanyzótálak legkisebbike 90cm2 a magassága 2 méter. Egy angol vécében a kényelmes mozgáshoz körülbelül ugyanennyi térre van szükség. Adódik, tehát a lehetőség egy 2 méter magas galériaágy beszerelésével helyet spórolhatunk, hiszen alá építhetjük a mellékhelyiségeket.

Láthatatlan falak
Ahol lehet, üsd ki a falakat (nyilván a konyhára és nem a toalettre gondolok). Egy kis lakásban úgyis vándorolnak a szagok, viszont így könnyebben szellőztethetővé válik. Így a természetes fény is könnyebben áramlik, ugyanakkor a térérzetedet növeli.

A levegő egyébként is fontos a jó közérzet megteremtéséhez.

A titok az emberben rejlik.Az ókori görögök építészetük mértékegységeit az emberi test arányaiból származtatták

Fények, anyagok

Ugyancsak a térérzetet növeli a jól elhelyezett tükör vagy tükörfal. A tükrök mindig tágítják a térérzetet. Hatásukat úgy növelheted, ha térelválasztó tárgyakat vagy virágokat helyezel eléjük, így úgynevezett áttörések jönnek létre, melyek azt a hatást keltik, mintha a tükör mögötti terület egy másik helyiség volna.


A tükörfalak mögötti területeket vagy határoló felületeket érdemes sötét árnyalatúra festeni, mivel a szegélyeknél kibukkanó felületek még erőteljesebbé teszik a mélységérzetet.

Térelválasztó tárgyakat, áttöréseket érdemes azonban a lakás más területén is használni. Gondolkodj úgy, mintha házat terveznél. A térelválasztó tárgyak a falakat helyettesíthetik, de helyiséget képezhetsz a padló burkolatának, különböző színeivel, anyagával, formáival is. Kialakíthatsz apró szintkülönbségeket dobogókkal. Ezek a módszerek mind a szeparált helyiségek hatását keltik, mégsem szűkíti a térérzetet.

kis lakas3

Jelölj ki a lakásban centrális pontokat (pl. dohányzóasztal-társalgó). Ezekhez a pontokhoz társíts saját (célzott) fényforrást melyek csak azt a területet világítják be. Kis és nagy belmagasságú lakást egyaránt érdemes alulról világítani. Ezzel a világítási stílussal úgynevezett air-light hatást érhetünk el, mely a meleg, bensőséges hangulatért felelős.

Forrás: