Növénytermesztés az erkélyen apró kertészek számára

A mag elvetése és a fiatal kis növény fejlődésének figyelemmel kísérése elsősorban a gyermekeknek szerez lenyűgöző élményt. A sok csemegével zsúfolt erkély valóban ideális hely arra, hogy a kicsiket szenvedélyes kertészekké neveljük. Adjunk a kezükbe kis kerti szerszámokat és öntözőkannát, mutassuk meg a velük való bánást, és adjunk nekik feladatot.

Növénytermesztés az erkélyen kezdő kertészek számára

Mindent meg lehet kóstolni veszély nélkül, meg lehet szagolni, ki lehet próbálni. Vonjuk be a gyermekeket a munkákba. A kicsik is nagyon szívesen segítenek az öntözésben. Egy saját kis virágosládával, amelybe ők vetik a magot, gondozzák a növénykéket, és a szüret is az ő joguk, a gyermekek játszva tanulják meg a természet körforgását. A retek, a bab és a sarkantyú ka gyorsan fejlődnek, ezért jó szívvel ajánlhatók a türelmetlen kertészeknek. A paradicsom, a saláták és az egynyári fűszernövények több időt igényelnek a csírázáshoz és növekedéshez.

A hólyagcseresznye vagy a kukorica magjait már márciusban el kell vetnünk az ablakon belül, hogy a kihelyezéskor már megfelelően erős növényeink legyenek. Ha nem így teszünk, nem számíthatunk virágzásukra és termésükre.

erkely_kerteszkedes4

Szamóca (Fragaria x ananassa)

A ládában szinte a gyerek szájába képesek nőni a csábító szemek. A csüngő fajták akár egész nyáron virágzanak és hozzák élénkpiros, illatos terméseiket. A palántákat legjobb tavasszal ládába ültetni és napos, félárnyékos helyre állítani. A penészes leveleket és terméseket távolítsuk el! Szüret után műtrágyázzunk. A növényeket a házfal mellett teleltethetjük, tavasszal a száraz lombot távolítsuk el.


Tűzbab (Phaseolus coccineus)

szamoca-gyerekek
phaseolus-coccineus
Szamóca (Fragaria x ananassa) Tűzbab (Phaseolus coccineus)

Gyorsan az égbe szökő kúszónövény, ha május közepéig nagy, mély cserepekbe ültetjük. Fontos, hogy a vetéssel egy Időben támaszként ráesőt, pálcákat, drótrácsot is tegyünk a talajba. Ha a töveket rendszeresen öntözzük és trágyázzuk, a zöld háttér előtt egész nyáron nyíló élénk piros virágai szinte tűzijátékszerűen világítanak. Egyes fajták virágai kétszínűek: pirosak és fehérek. A termés zöldbabként ehető. A pirosas érett babszemek feketén pöttyösek.

A hólyagcseresznye (Physalis peruviana)

Narancsszínű, kerek termését lampionba rejtve hozza, amelyek szeptemberben aranyszínűre festődnek. Ekkorra a termések is megérnek. A magokat márciusban a szobában nagy cserepekbe kell elvetnünk és előnevelnünk. A kis növénykéket a fagyosszentek után (május végén) állítsuk az erkély napos helyére. 14 naponként adjunk nekik trágyát, és – különösen nagy melegben – sok vizet. Figyelem! A hidegre érzékeny növényt ősszel, hűvös éjszakákon takarjuk le papírral, vagy vigyük a szobába!

physalis-peruviana-holyagcseresznye
Hólyagcseresznye (Physalis peruviana)

Forrás: edenkert.hu