Nemcsak csomagolásra jó – A műanyag fólia 7 trükkös felhasználása!

Kinek a konyhájában ne lenne megtalálható? A műanyag csomagoló alapvető feladata frissen tartani az élelmiszermaradékokat, ám több trükkös felhasználási lehetősége is van még! Lássuk, mire mehetünk vele!

Átlátszó, letekerhető, könnyen kezelhető – szinte minden konyha egyik alapvető eszköze a műanyag csomagoló, amelybe egyszerűen bele lehet rakni a szendvicset uzsonnára vagy frissen tartani a megmaradt ételeket. Nemcsak erre jó azonban!

Lássuk, mi mindent lehet még kezdeni a műanyag csomagolóval, ami talán meglepetés lesz a számunkra!

műanyag fólia

1.Ellenőrizzük az érést

A gyümölcsöket ritkán tudjuk „irányítani”. Ha például azt szeretnénk, hogy a banán érettebb legyen, várnunk kell pár napot a felhasználásával. S ha éppen a kevésbé érettet kívánjuk, úgy találhatjuk, túl gyorsan édesebbé vált.  Ennek oka, hogy az olyan gyümölcsök, mint a banán, alma vagy sárgadinnye, etilén gázt bocsátanak ki, mely lerövidíti az érést időtartamát és a környezetükben levő gyümölcsökre is hatással van.

Ezt megelőzendő, érdemes a leggyorsabban érő darabokat becsomagolni műanyag fóliába. Ezzel meghosszabbíthatjuk az érés folyamatát! Ha pedig arra vágyunk, hogy hamarabb megérjen a gyümölcs, egy másik, olyan társa közelébe kell tennünk a tálban, amely etilén gázt ad ki magából. Fedjük le műanyag csomagolással, hogy a gázt felfogjuk és gyorsítsuk az érést.

2.Mentesítsük a bort a dugóíztől

Mindannyian megjárhattuk már olyan borral, aminek nagyon rákészültünk a megkóstolására, ám a nedűnek dugóíze volt. Mit lehet ilyenkor tenni? Elő a műanyag fóliával! Képes ugyanis kiűzni a triklóranizol nevű kémiai anyagot a borból, amely elrontja az ízét. Csak helyezzük a kancsó bor aljára a műanyag fóliát és forgassuk meg. Ha ezután öntjük rá a bort, beszívja a dugóízt.

3.Használjuk kivágásokhoz

A pite sokkal mutatósabb, ha dekoratív vágásokat ejtünk a tészta tetején. Nehéz azonban elkerülni a durva, szaggatott vonalakat. Vegyünk elő műanyag csomagolást, fektessük lazán, de egyenletesen a hűtött tészta tetejére (a hűtés fontos, különben a tészta odaragad majd a csomagoláshoz), majd nyomjuk le óvatosan a vágóeszközzel. Szép, egyenletes vonalakat készíthetünk!

4.Gátoljuk meg a csúnya fagyást

Nincs rosszabb annál, mint felkészülni egy finom jégkrém elfogyasztására, majd észrevenni, hogy fagyási sérülést szenvedett a hűtőben. Ha elég hosszú ideig tároljuk a fagyasztóban a jégkrémet ahhoz, hogy ilyen módon kristályosodjon, nyomjunk egy kis műanyag fóliát a felszínére, majd tároljuk a szokásos módon. A műanyag határvonalat hoz létre, frissebben és ízletesebben tartja a fagyit.

5.Készítsünk tökéletes buggyantott tojást

A főzőmagazinokban mindig jobban mutatnak a buggyantott tojások, mint az életben – ha azonban valóban szépet szeretnénk készíteni, hívjuk segítségül a műanyag csomagolást. Tegyünk egy keveset belőle a tálka aljára, zsírozzuk be vajjal vagy főző spray-jel, majd törjük a tojást a csomagolásba. Csavarjuk meg a fólia széleit, hogy a tojást belülre zárjuk. Ezután a becsomagolt tojást dobjuk egyszerűen felforralt vízbe és vegyük ki 5 perccel később. Kész is a tökéletes buggyantott tojás!

6.Ne hagyjuk szivárogni a sampont!

Nyitottunk már ki valaha utazótáskát úgy, hogy meghökkenve láttuk, egy kis kiszivárgott sampon vagy kondicionáló beborította a többi holminkat is? Elkerülhetjük az ehhez hasonló helyzeteket, ha a kozmetikai termékek száját egy kis műanyag fóliával körbetekerjük, majd erre zárjuk rá a fedelet. Sok bosszúságtól kíméljük meg magunkat!

7.Tartsuk frissen a festőecsetet

Amennyiben éppen festés kellős közepén vagyunk, kellemetlen minden alkalommal újra és újra kimosni a festő ecsetet, hogy aztán újra bekenjük, majd ismét kimossuk a nap végén. Időt és festéket takarítunk meg, ha a nedves festőecsetet becsavarjuk műanyag fóliába és ebben tartjuk a következő felhasználásig.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.