Mit tegyek, ha a stressz miatt asztmás tüneteim vannak?

A jelenlegi helyzetben sokan küzdenek szorongással, idegességgel. A fokozott stressz miatt asztmásoknál romló tünetek: többszöri fulladás, nehézlégzés és köhögés jelentkezhet.

Dr. Tárnok Ildikó tüdőgyógyász, a Tüdőközpont orvosa elmondta, hogy mit tegyünk, ha a korábban jól beállított kezelés ellenére visszatérnek az asztmás tünetek.

 

Fokozott érzékenység és egészségtelen szokások

Amikor valaki stresszhelyzetbe kerül, tapasztalhatja, hogy az asztmás tünetei fellángolnak. A stressz ugyanis fokozza az asztmás tünetek súlyosságát, gyakoriságát és időtartamát.

 

„Az erős érzelmek légszomjat, légzési nehézséget okozhatnak, emiatt kiválthatják az asztma tüneteit, de rontják a betegek állapotát azáltal is, hogy fokozzák az érzékenységet az asztmát kiváltó egyéb tényezőkkel – például allergének, füst, magas páratartalom, hideg – szemben. Aki a tartós stresszt egészségtelen szokásokkal próbálja oldani – dohányzás, alkoholfogyasztás, stb. – szintén megnöveli az asztma súlyosbodásának kockázatát.”

A stressz által kiváltott asztma tünetei

Ha stresszhelyzetbe kerülünk, előfordulhat, hogy az asztma átmeneti romlását tapasztaljuk. Ezek a panaszok azonban rendszerint a stresszhelyzet megszűnésével el is múlnak. A bezártsággal, családtagjaink és saját egészségünk miatti aggódással járó tartós stressz vagy szorongás hatása azonban már hosszabb távon jelentkezik. Ilyen esetben az alábbi panaszok fordulhatnak elő:

  • szorítás a mellkasban
  • zihálás, légzési nehézség, légszomj
  • sípoló légzés
  • fáradékonyság, csökkent fizikai terhelhetőség
  • köhögés.

 

Online tanácsadás – biztonság a távolból

Ha a stresszt elkerülni nem is tudjuk, de kezelni meg lehet tanulni. Ebben például légzőgyakorlatok, meditáció és a jóga is segíthet, de érdemes több módszert kipróbálni, a lényeg, hogy találjunk módot a kikapcsolódásra, relaxációra.

Nagyon lényeges az asztma akcióterv betartása. Ha a tüneteink erősödnek, kövessük az ott leírtakat, hogy az asztmás rohamot megelőzzük. Figyeljük magunkat, vezessünk tüneti naplót! Tartós stresszhelyzetben konzultáljunk soron kívül kezelőorvosunkkal, hiszen többnyire ilyenkor szükség van a gyógyszeradagok módosítására. A jelenlegi helyzetben online tanácsadás biztosít lehetőséget arra, hogy személyes találkozó nélkül tudjuk átbeszélni a felmerült problémákat, tanácsot kérni, a folyamatban lévő terápiát átbeszélni.

Forrás: Tüdőközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.