Milyen legyen az a tojás? – Húsvéti festési technikák a díszítéshez

A húsvéti ünnepek idején kétségtelenül az egyik legkedvesebb foglalatosság a sok tojás elkészítése. Minden háznál más a szokás, de persze megvannak a jellegzetes festési technikák, amelyekkel gyönyörű alkotásokat varázsolhatunk a tojásokból!

Díszített tojás

Húsvétra készülve az egyik legizgalmasabb feladat a tojások befestése, kidíszítése. Magyarországon többféle hagyományos tojásfestési technika létezik, melyek még a régi időkből maradtak ránk s ezeket ma is előszeretettel használjuk. Melyek ezek és hogyan kell alkalmazni őket?

husveti_tojasfestes2

1.Tojás berzselés: nosztalgikus megjelenésű húsvéti tojásokat kapunk ezzel a festési technikával. Különféle leveleket válogatunk a természetből, a kertből, majd megnedvesítve őket rásimítjuk a tojásra. Ha kész, gézbe vagy nejlonharisnya darabkába csomagoljuk, szorosan megkötve a tojásokat és beletesszük a vízzel teli edénybe, amelyben a festék áll – ezt egyébként hagymahéjakból is elkészíthetjük a tökéletesen régies hatás kedvéért. Ha kicsomagoljuk a tojásokat, a levelek helye szépen megmarad.

2.Dekupázs technika: a nyers tojást kenjük körbe ecettel, majd törölgessük szárazra. A tetején egy tűvel szúrjuk meg és a lyukon át folyassuk ki a tartalmát. Öblítsük át a tojást és szárítsuk meg. Ha készen van, óvatosan ragasztózzuk be, de csak azon a részen, ahol ráillesztjük majd a képet. Igazítsuk rá a választott motívumot, majd még egy kis ragasztót húzzunk végig rajta és simítsuk el a végeredményt. Szárítsuk meg jól.

husveti_tojas

3.Tojás pöttyökkel: rendkívül jópofa, könnyen megoldható tojásfestési technika. Válasszunk egy színt, amellyel befestjük a tojást. Ha megszáradt, egymástól egyenlő távolságokra helyezzük el rajta a pöttyöket, amelyek lehetnek ragasztós anyagból, vagy akár rá is festhetjük saját kezűleg egy másik színnel. Ötletes megoldás az is, ha csak ragasztó pöttyöket ejtünk a tojáson és utólag beleforgatjuk egy kis homokba. Különleges lesz!

4.Alkoholos filces dekoráció: mi sem egyszerűbb, mint előre megtervezett mintákat festeni a tojásra választott színű alkoholos filccel? Szabadon szárnyalhat a fantázia, gyermekekkel is ügyesen megoldható ez a technika.

5.Tojás színátmenetekkel: egyszerűen többszínű tojásokat készíthetünk, ha a festőbögre aljába öntünk egy színt, majd beleillesztjük a tojást 10 percre. A másikba pedig, amelyikben a másik árnyalatot tartjuk, fordítva rakjuk bele. Ha kevesebb ideig áztatjuk a tojást, elérjük a halványabb színt!

6.Tojás alufóliás technikával: kerítsünk alufóliát, amelyet a tojásra illeszthető méretűre vágunk. Gyűrjük össze, majd simítsuk ki. Fessük be akrilfestékkel, majd tegyük a tojást a közepére és csomagoljuk be. Vigyázva, nyomogassuk körbe a fóliával a tojást, s ha végeztünk, nyissuk ki és szárítsuk meg. Természetesen, az alufóliát többféle színnel is befesthetjük.

husveti_tojasok

7.Márványos tojás: szintén népszerű tojásfestési technika. A tojásokat ebben az esetben is ki kell fújni, hogy tartalmuk kifolyjon. Ételfesték, ecet és olaj kell még hozzá. Mindegyik tojáshoz külön edénykét kell használni, amelybe a festéket beleöntjük. Adjunk hozzá 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál olajat és kb. 1 deci vizet (de lehet kevesebb is). Keverjük meg a festéket és mártsuk bele a tojást, majd forgassuk körbe egy kanállal. Vegyük ki és szárítsuk papírtörlőn. Hagyjuk száradni, majd fél perc után óvatosan tapogassuk körbe papírtörlővel, ezzel felitatjuk a festéket.

husveti_tojasfestes3

8.Tojás karcolás: egyszerű tojásfestési technika. Válasszunk ki tetszőleges számú ép állapotban levő tojást, majd a már befestett darabokat szike és tű segítségével díszítjük. Ehhez csak arra van szükség, hogy a mintát kaparjunk a festett felületbe. Kezdésnek rajzoljuk fel grafitceruzával a motívumot és csak utána kezdjük lekaparni a festéket ennek megfelelően.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.