Megtalálták a legrégebbi állat által épített zátonyt

Namíbiában fedezték fel azt az ősi zátonyt, ami egykor nyüzsgött a tengeri élettől, és amiről kiderült, hogy a legrégebbi állat által épített zátony.

Az 550 millió éves  zátony fényt vet arra, hogyan alakultak ilyen képződmények. A Cloudinaként ismert korallszerű, szűrve táplálkozó lények az első állatok voltak, amelyek élettelen zátonyhoz hasonló szerkezeteket építettek, amelyek az erózió és az üledék lerakódás természetes folyamatain keresztül alakulnak. A modern korallokhoz hasonlóan, az ősi lények is a kálcium-karbonátot cementtel rögzítették magukhoz és a szilárd felszínekhez ezzel segítették a zátony növekedését.

GEDSC DIGITAL CAMERA

A tudósok úgy gondolják, azért építettek ilyen szuperszerkezeteket, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól és felszívják a táplálékban gazdag áramlatokat, egy olyan időben, amikor az ételért és szabad helyért egyre nagyobb versengések mentek.

“Úgy találtuk, hogy az állatok a komplex állat élet evolúciója előtt zátonyokat építettek” – mondta Rachel Wood az Edinburgh Egyetem professzora és a tanulmány vezetője.

Az edikara korszak során, amely 635-542 millió évvel ezelőtt volt, minden tengerben élő lény puha testtel rendelkezett a Cloudina megjelenéséig.

A tanulmányból származó találat azt suggalja, hogy a környezeti nyomások új jellegzetességek és viselkedések kifejlődését okozta a fajoknál a túléléshez. Egy biomineralizáció nevű folyamat során, Cloudina más tengeri élőlényéhez nem hasonlítható kemény védő réteget fejlesztett ki, amit úgy vélnek a tengeri ökoszisztémák biodiverzitásának fellendülését váltotta ki.

Forrás: