Legyünk biztonságban! – Mire figyeljünk a padláson?

A padlás – egy terület, amivel általában kevesen foglalkoznak. Jó esetben évente néhány alkalommal felnézünk a padlásra, pedig ott sem árt rendet tenni, no meg véghezvinni a biztonsági intézkedéseket.

A padlás „feladata” minden házban más és más lehet. Van, ahol csupán egy nagyon kis rész marad meg padlásnak, mert beépült a tetőtér, másutt azonban „parlagon hagyták” ezt a területet, és számos régi holminak, a házban helyet nem kapott tárgynak, bútordarabnak ad „megbúvási lehetőséget”.

Már csak ezek miatt sem árt biztonságban tudnunk a padlásteret.  A régi holmikat érdemes szakszerűen, becsomagolva, befedve tárolni, így megóvjuk őket a porosodástól.  Ám nem árt tudni, hogyan helyezzük magunkat és egészségünket biztonságba, ha erről a félig-meddig elfeledett helyiségről van szó.

padlas_2014

Lássuk, mi a teendőnk a padláson.

Ne csak akkor nézzünk fel ide, ha leesett egy cserép és meg kell igazítani.

Akár fontos dolgokat tárolunk itt, akár nem, a megfelelő szellőzést célszerű biztosítani a padlás terében. Ezzel ugyanis megelőzzük, hogy túlzott nedvesség alakuljon ki, mely hozzájárul a penész képződéséhez. A tetőbe helyezett ventilátor sokat segíthet.

Mi a helyzet a padlás szigetelésével?

Biztosan hallottunk már arról, hogy az azbeszt nem szerencsés megoldás. Győződjünk meg arról, hogy nem tartalmaz azbesztet a szigetelés. Ha van benne, akkor lehetőleg ne bolygassuk meg, legbiztonságosabb az anyagot magában meghagyni. Konzultáljunk egy hozzáértő szakemberrel, ha valami miatt mindenképp el kell távolítani vagy meg kell bolygatni.

Az egerek és különféle rovarok gyakori vendégek a padláson. Garázdálkodásukat megelőzendő, előszöris takarítsunk fel, rendezzük el a dolgokat úgy, hogy könnyen hozzáférhetőek legyenek – tekintsük most a padlást is egy szobának, ahol példás rendet kell tartani, attól függetlenül, hogy nincs normális berendezés, kimeszelt fal és szőnyeg!

padlas1000

Ha elkerüljük a nagy rendetlenséget és a koszt, kevesebb eséllyel vetik meg lábukat a kártevők.

Tömjük be a réseket a tetőn, a padlástér minden területén és az esetleges ablakok körül.  Így kevés esélyük lesz bejutni.

Rakjunk le egércsapdákat, fékezzük meg a rágcsálók tevékenységét, mielőtt elszaporodnának. A rendrakás azért is lényeges, mert a rendetlenségben, a felhalmozott tárgyak között az egerek, patkányok is előbb találnak fészket maguknak, ráadásul hozzá se fogunk tudni férni.

Összességében tehát bánjuk úgy a padlással, mint a ház egy másik helyiségével – a különbség annyi, hogy ezt elég évente néhány alkalommal ellenőrizni, rendberakni. A gondozott padlás sokkal kevesebb gonddal jár!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php