Jó tanácsok, hogy minél több apák napját átélhessünk gyermekeinkkel!

Egészségügyi tippek – nem csak apukáknak

Minden családban alapvetés, hogy az édesanya már a várandósság kezdete előtt szűrővizsgálatokra jár, számos ellenőrzésen vesz részt a terhesség alatt, majd a kisbabát is viszi különböző vizsgálatokra.

Az apukák és fiatal férfiak azonban sokszor csak akkor kérnek segítséget, ha már tüneteik vannak, így néha túl későn diagnosztizálják náluk a legsúlyosabb kimenetelű betegségeket is. Az apák napja jó alkalom lehet arra, hogy rájöjjenek, ahhoz, hogy hosszú ideig maradhassanak családjukkal, nem árt elővigyázatosnak lenni.

„Sajnos nagyon kevesen járnak 45 éves kor alatt urológiai szűrővizsgálatra, pedig fiatal korban is lehetnek olyan problémák, amik tünetmentesek” hangsúlyozta a Czeizel Intézet urológus szakorvosa, dr. Zóber Tamás.  „Az általános urológiai szűrővizsgálaton ultrahanggal a húgyutakat és a külső nemi szerveket vizsgáljuk, a hólyagot, vesét, prosztatát és herét is, esetleges daganatot vagy elváltozást keresve. Ezek ultrahanggal kiszűrhetők. Fontos az otthoni önvizsgálat havonta-kéthavonta, aki bármi gyanús dolgot kitapint a heréin, annak azonnal orvoshoz kell fordulnia.” 

50 éves kortól az általános urológiai szűrővizsgálat kiegészül egy prosztatavizsgálattal. „Ez egy-egy PSA vérvizsgálatot, ultrahangos vizsgálatot és egy manuális végbéltapintást jelent. Ha valakinek a közvetlen felmenői között volt prosztatarákkal diagnosztizált beteg, annak már 45 éves kortól ajánlott ez a vizsgálat” – tette hozzá a szakorvos, kiemelve, hogy az általános urológiai vizsgálatot fiatalabb korban is, kétévente érdemes elvégeztetni, hiszen sok rejtett probléma tünetmentes lehet. „A vesedaganat például már csak áttétes állapotában produkál szemmel látható tüneteket. A dohányosok különösen veszélyeztetettek, nekik évente javasolt felkeresni az urológiai szakrendelést.”

Sok kismamában és fiatal anyukában a terhességi ultrahangok kapcsán, vagy épp újszülött gyermeke szűrővizsgálata idején tudatosul, hogy milyen sok szűrővizsgálat létezik nemcsak az édesanyáknak és gyermekeinek, hanem a férjüknek, valamint az édesapjuknak is. „Felelősségteljes szülőként, nagyszülőként az ifjú édesapák és újdonsült nagyapák is könnyebben rábírhatók a szűrővizsgálatok elvégzésére, számukra is megnyugvás, ha igazoljuk, hogy semmilyen komolyabb megbetegedésben nem szenvednek. Ha mégis találunk eltérést, akkor pedig lehetőséget kapnak, hogy időben, korai stádiumban orvosolják az eltéréseket. A szűrővizsgálat számukra lehetővé teszi, hogy még a tünetmentes időszakban kiemeljük azokat a kórképeket, amelyek időben kezelve nem járnak fatális következményekkel. A korai felismerés gyors gyógyuláshoz vezethet, illetve a maradandó károsodások nélküli gyógyítás lehetőségét adja meg számukra” – árulta el dr. Karádi Zoltán, a Czeizel Intézet radiológiai főorvosa.

„Leggyakrabban a hasi ultrahang vizsgálatot választják, ezzel nagyon sok szervcsoport egyszerre elérhető, így a máj, az epe és az epeutak, a vesék és a húgyúti rendszer, a lép, a hasnyálmirigy és a béltraktus. A hasi ultrahangvizsgálat szűrő jellegű elvégzését éves gyakorisággal javasoljuk. Praxisunkban gyakran találunk olyan tünetmentes eltérést, ami később komoly betegséggé alakulhat. A páciensek figyelmét ezekre felhívva a tünetek indulásakor már tudják, miről van szó, de lehetőség van korai, még a tünetmentes szakaszban is a terápiás beavatkozásra” – folytatta dr. Karádi. Hasonlóan fontos a nyaki color Doppler vizsgálatok elvégzése 45-50 év feletti férfiaknál, különösen dohányzás, magas vérnyomás, családi magas koleszterinszint és cukorbetegség mellett, hiszen ezek az alapbetegségek hajlamosítanak érszűkület, érelmeszesedés és érelzáródás kialakulására. „A color Doppler vizsgálattal meghatározhatjuk az ér belső felszínén kialakuló meszesedések fokát, a szűkület mértékét, esetlegesen a kialakuló thromboticus felrakódások, érrögképződés mértékét. Szükséges lehet még időszakonként a férfiaknál is elvégezni a pajzsmirigy ultrahangvizsgálatot. Bármelyik szervrendszer esetében is találunk eltérést, a pácienst szakemberhez irányítjuk, illetve javaslatot teszünk szükség szerint további képalkotó vizsgálat elvégzésére.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.