Ihatok alkoholt, ha antihisztamint szedek?

A nyári melegben jól esne az ebédhez egy hideg sör? Este jó volna a naplementét egy koktél vagy pohár bor társaságában nézni? Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégészt, a Budai Allergiaközpont főorvosát arról kérdeztük, vajon ihatunk-e alkoholt gond nélkül, ha antihisztamint szedünk?

Két okból lehet problémás

Az alkohol fogyasztása felerősítheti és csökkentheti is az antihisztaminok hatását. Előbbi főként az első generációs készítmények esetében igaz, hiszen ezek az antihisztaminok önmagukban is gyakran okoznak mellékhatásként fáradtságot, álmosság érzést. Ezért is adjunk inkább este, ha szükséges a betegnek, ha például viszketéssel járó bőrtünetei is vannak az allergia miatt, ami jelentősen megnehezítené az éjszakai nyugodt alvást – magyarázza dr. Moric Krisztina.

De az antihisztaminok szedése nemcsak fokozhatja a készítmények hatását, hanem ronthatja is a hatóanyagok felszívódását. Ilyen esetben hiába szedjük a tablettát, ha mellette alkoholt fogyasztunk, akkor nem fogja tudni kifejteni a hatását, vagyis az allergiás tüneteink nem fognak csökkenni.

Milyen tüneteket okozhat az alkohol és az antihisztamin együtt?

Antihisztamin és alkohol álmosságot okozhat.Az első generációs antihisztaminok esetében a legerősebb tünet a fokozódó álmosság, fáradtságérzet és a koncentrációs csökkenése.

 

A második generációs készítmények esetében ennyire erős hatással nem kell számolni, és a tünetek rendszerint csak az előírtnál több antihisztamin bevétele és nagyobb mennyiségben fogyasztott alkohol együttes fogyasztása esetén jelentkeznek: zavartság, szédülés és koncentrációs problémák fordulhatnak elő.

Legyen körültekintő, ha krónikus betegsége van, vagy más gyógyszert is szed!

Az, hogy kinél milyen tüneteket okoz az alkohol fogyasztás antihisztamin szedése közben, egyéni tolerancia kérdése is. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy a hatás nagymértékben függ attól is, hogy milyen hatóanyag található az antihisztamin készítményben.

A betegtájékoztatóban rendszerint találunk a mellékhatások mellett az alkohol fogyasztásra vonatkozó információt. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább kérdezzük meg kezelőorvosunkat. Különösen javasolt ez, ha azallergiamellett egyéb krónikus betegségünk is van: például epilepszia, pajzsmirigy- vagy szívbetegség, diabétesz, májprobléma esetén.

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.