Így telik az ünnep a világban – Bizarr karácsonyi szokások

Ajándékot tojó fatörzstől, a seprőt csenő boszorkányokig minden van…

Azon már rég túltettük magunkat, hogy Angliában nem ismerik a szentestét és azon is, hogy sem náluk, sem Amerikában nem a Jézuska, hanem a Mikulás hozza az ajándékokat. Azonban vannak a világon olyan furcsa, sőt egyenesen bizarr szokások, amiket hallva az embernek tátva marad a szája.

Svédország

Az ünneplés náluk már december 13-án, Luca napján elkezdődik, amikor is a gyerekek viszik a szüleiknek ágyba a reggelit, amihez fehér ruhába bújnak, majd a fejükre tesznek egy hét gyertyával díszített koszorút és így egyensúlyoznak be a tálcákkal. A svédek a szentestébe is visznek egy kis csavart, a család ugyanis az ajándékbontás előtt még beül egy kicsit a házi szaunába. Nincs is jobb, mint együtt izzadni egy szál törölközőben a rokonokkal…

Az ünnepi szaunázás. Fotó: Pinterest                           Az ünnepi szaunázás. Fotó: Pinterest

Katalónia

A katalánok abszurd tradíciójukkal szó szerint széttrollkodják a karácsonyt. Spanyolország ezen részén nagy divat a jászolállítás, ami ugye önmagában kedves dolog. Azonban a jászolba fektetett kis Jézus, na meg a bárányok között elrejtenek egy letolt nadrágos figurát (Cagener) is, aki a sztori szerint eredetileg, egy éppen nagy dolgát végző paraszt. Ettől illúziórombolóbb képet egy nagy tál töltött káposzta után sem lehetne megálmodni. A gyerekek egyébként sportot űznek belőle, hogy a jászolban melyikük találja meg először a csupasz fenekű alakot.

Manapság már szinte mindenféle kivetelben kapható a Cagener, Elton John kivitel is létezik. Fotó: CENManapság már szinte mindenféle kivetelben kapható a Cagener, Elton John kivitel is létezik. Fotó: CEN

Ukrajna

Magyarországtól egy kőhajításnyira is van mitől ledöbbennünk, hiszen az egyetlen dolog, amit itthon senki nem tenne a karácsonyfájára az a műpók vagy éppen a szintetikus pókháló. Nem úgy az ukránok, akik szívesen csinálnak horrorfát az ünnep alkalmából, hiszen náluk úgy tartják, hogy a Kisjézusnak pókok szőttek takarót, hogy melegen tartsák. Egy másik szokás szerint pókot találni a fenyőn karácsony reggelén szerencsét jelent, így miért tennék fel az ágakra ők maguknak a nyolclábút.

Pókhálós karácsonyfa. Fotó: Pinterest                                                                  Pókhálós karácsonyfa. Fotó: Pinterest

Norvégia

Visszatérve az északibb népekhez, a norvégoknál is fura tradíciók honosodtak meg. Ők ugyanis a boszorkányoktól való félelmükben elrejtenek minden seprűt, partvist, nehogy elvigyék azokat egy-két körre a karácsonykor arra járó lelkek. Az ajándékozást sem intézik el egy öleléssel, náluk ugyanis körbe kell sétálni a feldíszített fenyőt és csak azután jöhet a puszilkodás.

Spanyolország

A katalánokból kiindulva lehetett sejteni, hogy a spanyoloknak is lesznek érdekes hagyományaik. Náluk – a csokitojást tojó húsvéti nyulunk mintáján – létezik az úgynevezett, Tio de Nadal, ami igazából egy kedves arcocskával ellátott farönk, ami ajándékokat tojik egy pokróc alá a gyerekeknek. Nem ám csak úgy jókedvéből, bottal kell ütögetni, hogy kiadja magából a sok játékot!

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.