Így bánjunk el a mérgező porral a lakásban

Mérgező porral telíthetik a lakás levegőjét a porszívók, viszont robotporszívó használatával elkerülhetjük ezt a veszélyt — egyebek mellett ezt mutatta ki a Levegő Munkacsoport (LM) vizsgálata. Az LM a teszt során egyes hagyományos porszívók és porszívó robotok ultrafinomrészecske-kibocsátását vizsgálta, mindennapos használatban lévő eszközöket tesztelve.

Így bánhatunk el a mérgező porral

A vizsgálat célja az volt, hogy felmérjék, ezekkel a porszívókkal a takarítás jelenthet-e egészségügyi kockázatot azáltal, hogy visszafújják a helyiség légterébe a porban megtalálható, már felszívott, rovarirtókból, a lakástextíliáknál használatos égésgátló vegyszerekből származó káros anyagokat, valamint az egészségre szintén veszélyes ólmot tartalmazó finomrészecskéket.

LG_HOMBOT_s

A vizsgált 21 féle (véletlenszerűen kiválasztott) normál porszívó kétharmada üzemelés közben sokkal több részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt. A 10 vizsgált robotporszívó — köztük a hatékony és alapos takarítást biztosító LG HOM-BOT Square — kivétel nélkül megfelelt annak a követelménynek, hogy ne csak felszívja a port, hanem magában is tartsa: a mérések során a helyiségekben nem emelkedett a részecskeszám.

Az LM tesztje alapján a robotporszívók további előnye, hogy energiafogyasztásuk is kisebb, mint a porszívóké, nagyjából kétharmada azokénak.

További részletek a Levegő Munkacsoport tesztjében itt olvashatók. 

A hagyományos porszívók helyett szerezzünk be HEPA-szűrővel ellátott készüléket, vagy vízszűrős porszívót, melyek a felszívott port és szennyeződéseket a szerkezet belsejében – a szűrőben, vagy a vízben – megkötik, s így nem kavarják fel a port használat során!

A különösen érzékeny allergiás, asztmás betegeknél nem ritka, hogy már egy-egy porszívózás is rohamot provokál, így célszerű lehet speciálisan számukra kifejlesztett takarító berendezést beszerezniük. A háziporatkák koncentrációja az ágybetét légmentes, műanyag borításával, az ágyneműk, plüssállatok, függönyök melegvizes (60°C) mosásával, vizes felmosással is jelentősen csökkenthető.

A lakás levegőjét különböző illóolajokkal is tisztíthatjuk, de vigyázzunk az asztmás, allergiás, ekcémás egyéneknél a különféle illóolajok irritáló, allergizáló hatásúak lehetnek, tüneteket okozhatnak! Légfrissítő hatású a citromolaj, az édesnarancs, az eukaliptusz, és a grapefruit. A kámfor szintén kiválóan alkalmas a légtér fertőtlenítésére és frissítésére, azonban 3 éves kor alatt és várandósság időszakában kerüljük alkalmazását!

Közlemény kiegészítés a MATISZ véleményéről:

Félrevezető a Levegő Munkacsoport megállapítása

Április 4-én a Levegő Munkacsoport közzétette legújabb vizsgálati eredményét, mely szerint mérgező porral telíthetik a lakás levegőjét a porszívók, míg a porszívó robotok biztonságosak. Mielőtt mindenki elrohanna lecserélni a porszívóját egy robotra, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szeretné felhívni az olvasók figyelmét néhány nagyon fontos részletkérdésre.

A Levegő Munkacsoport tanulmánya szerint a vizsgált 21 féle, véletlenszerűen kiválasztott porszívó kétharmada üzemelés közben sokkal több mérgező részecskét fújt ki, mint amennyi a helyiség levegőjében eredetileg volt, vagyis csak felkavarta a port, ami korábban leülepedett. Ugyanakkor a 10 vizsgált porszívó robot mindegyikét biztonságosnak találták, mert felszívta a port, és magában is tartotta.

A Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) szerint a tanulmány sok szempontból félrevezetheti az olvasókat. Először is le kell szögezni, hogy a levegő mérgezőanyagának tartalma területenként és időszakonként változó és eltérő lehet. A porszívó önmagában nem képes a levegő minőségén rontani.

Az, hogy egy gép mennyi port szív fel és mennyit tart magában, sok mindentől függ, például, hogy a szívófej hogyan van kialakítva, csak egy egyszerű fej van, vagy esetleg egy saját motorral meghatott henger- vagy tányérkefe van benne. Függ attól is, hogy a felszívandó por milyen formában van jelen, egy kupacba leszórva vagy szétszórva, illetve milyen felületről szívják fel, PVC padlóról vagy szőnyegpadlóból. Az pedig, hogy mennyi port tartanak magukban, attól függ, hogy a rendszer milyen szűrési tartományra van optimalizálva és rendkívül fontos dolog az is, hogy ki kezeli őket” – mondta Ritz Tibor, a MATISZ vezető szakértője.

Nem tér ki a tanulmány arra sem, hogy milyen körülmények között tudták összehasonlítani a porszívó és a robot teljesítményét. Melyik gépet indították be előbb? Azonos volt-e a pormennyiség takarítás előtt, vagy a robotot a porszívóval végzett tisztítás után indították? Fontos tényező az is, milyen volt a tesztelt padló állapota. Ha a robotoknál relatív tiszta volt, és a porszívóknál nem, akkor is ugyanez az eredmény születik, még ha a robot porszűrése gyengébb is, mert nem szív fel semmit és abból pedig nem tud továbbengedni semmit – vetette fel a szakértő.

Míg a robotporszívó magától, az előre optimalizált sebességgel közlekedik, és közben szívja a port, akár 8-10 órán át is, a porszívó olyan sebességgel halad, ahogy irányítják. Ezért nem mindegy az sem, hogy egy szakképzett takarító kezében van-e, vagy egy sietős háziasszony használja a vendégek érkezése előtt néhány perccel.

Kritikus kérdés az, hogy hagyományos porzsák van-e benne, rendelkezik-e HEPA-filterrel vagy mosható a portartálya. További kérdés, hogy milyen állapotban voltak a porzsákok, hiszen ha sérült, az is sok mindenre magyarázat lehet. Nem mindegy az sem, hogy eredeti vagy után gyártott a porzsák.

Nem tudjuk azt sem, hány éves porszívókat használtak, miközben tudjuk, hogy a robotok relatív új gyártmányok.

A tanulmány ezeket a szempontokat nem vizsgálta, vagy nem tért ki ezekre a fontos részletekre.

A MATISZ javasolja, hogy egy átfogó vizsgálat során a hagyományos porszívók mellett a robot porszívók és a központi porszívók porkibocsátását is hasonlítsák össze.

A szövetség, takarítógép-gyártó tagjai bevonásával felajánlja a Levegő Munkacsoportnak szakmai segítségét egy sztenderd feltételek mellett végzett vizsgálathoz.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.