Igazi kaland! Szarvasbőgés – vezetett túrák

Soha nem voltál még szarvasbőgésen, de kíváncsi vagy erre a páratlan jelenségre, amelynek ősszel lehetsz részese a hazai erdőkben? A Turista Magazin most néhány szervezett túrát ajánl a figyelmedbe, amelyeknek keretében te is meghallgathatod a gímszarvas bikák különleges hangorkánját.

A szarvasbőgés felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek, azonban a még rendszeresen túrázó emberek is csak ritkán lehetnek részesei. Ennek oka, hogy a gímszarvasbikák a szaporulat fenntartása és nem a közönség elkápráztatása miatt adnak évről-évre lenyűgöző koncertet. Bár nászidőszakban a felajzott bikák elsősorban a vetélytársak távoltartására és a szarvastehenek meghódítására koncentrálnak, a túlzott emberi érdeklődés zavarja az állatok nyugalmát, akadályozza a szaporodást, ezért célszerű szervezett túrákon meghallgatni őket. A tapasztalatok szerint a szarvasbőgést az 5-6 évesnél fiatalabb gyerekek hamar elunják, ezért inkább nagyobbaknak javasoljuk a részvételt.

Figyelem! A szakemberek az állatok nyugalma és a természetszeretők biztonsága érdekében arra kérnek, hogy a vezetett túrákon és ne saját egyéni éjszakai kirándulásokon ismerkedj meg a szarvasok nászával. A felajzott, harcra kész bikák közelébe menni nem biztonságos, így mindenképpen figyelemmel kell követni az erdészetek által kihelyezett figyelmeztetéseket!

 

Fotó: Shutterstock

1. Budakeszi
Ezen a túrán hivatásos vadász szakvezetése mellett ismerheted meg az esti erdők neszeit, hangjait, és jó eséllyel a túrával érintett területen és környékén élő több tucat szarvasbika nászhangját, a szarvasbőgést is.


Túra időpontja:
szeptember 20-a és október 10-e között, minden kedden és szombaton
Találkozó: 17:30-kor a Vadaspark parkolójában

Túra ideje: 18:00 – 20:30
Túra hossza: 3-4 km.

Szükséges felszerelés: időjárásnak megfelelő öltözet és zseblámpa
Részvételi díj (helyszínen, készpénzben fizetendő): a felnőtteknek 1500 Ft, 14 év alatti gyerekeknek 1000 Ft

Jelentkezés: e-mailen keresztül ([email protected]) legkésőbb a túra indulásának napján délelőtt 10 óráig. Alkalmanként maximum 25 fő részvétele lehetséges, a helyeket a jelentkezés sorrendjében töltik fel.


2. Visegrád

Túra időpontja: szeptember 23. (szerda)
Találkozó: Visegrád, Nagy-Villám, a bobpálya parkolója 17:00

Túra időtartama: kb. 3 óra
Szükséges felszerelés: zseblámpa, távcső
Részvételi díj: felnőtteknek 1000 Ft, gyerekeknek (6-18 éves korig) 500 Ft

Jelentkezés: a [email protected] címen. Maximum 50 fő vehet részt a túrán

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

3. Valkó
Túra időpontja: szeptember 25. és szeptember 29.
Találkozó: 19:00, Valkói Erdészet, Szép Juharfa bejáró út

{{

Túra időtartama: 2-3 óra
Részvételi díj: 8000 Ft/fő

Jelentkezés és bővebb információ: [email protected].hu

4. Gemenc

2015. szeptember 11-én a Gemenci erdőben is meghallgathatod a gímszarvasbikákat. A túra a pörbölyi Ökoturisztikai Központból indul a Gemenci rengeteg mélyébe, ahol részese lehetsz a szarvasbikák bőgésétől zengő erdő különös hangulatának. A programot trófea bemutató és filmvetítés is színesíti.
Helyszín: Ökoturisztikai Központ, Pörböly. A túrán erdei vasúttal és lovas fogattal (csak Pörbölyről) is részt vehetsz.


A korlátozott létszám miatt a szervezők kérik, hogy a programokra a részvételi szándékodat előzetesen jelezd itt!
Részvételi díj: erdei vasúttal a felnőtteknek 2500 Ft, a gyermekeknek (7 – 14 éves korig) 1200 Ft, lovas fogattal (csak Pörbölyről) a felnőtteknek és gyermekeknek egységesen 2500 Ft

 

 

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.
 

És még
A Budakeszi Vadasparkban idén is folytatódnak az éjszakai kalandtúrák, amelyeken nem csak a párjuk után bőgő szarvasbikák hangjával, hanem az éjszakai erdővel és összes lakójával megismerkedhetsz. 2015 októberében 19:00-21:00 között minden pénteken indítanak éjszakai szakvezetést. Előzetes regisztráció után, maximum 2X50 fős csoportot tudnak fogadni, akik szakvezetők kíséretével zárás után, sötétben mennek be a vadasparkba, ahol az állatok kifutóinál meg-megállva a vezető elmondja az érdekességeket az állatokról, és éjszakai viselkedésüket is meg lehet nézni. A program kb. 2 órás, a felnőtt jegy 1300, a gyerek jegy 650 Ft. Fejlámpát, elemlámpát vigyél magaddal! Jelentkezni a [email protected] címen tudsz, az üzenet tárgya: „Éjszakai túra” legyen.

 

 

Amit tudnod kell a szarvasbőgésről

Az erdők egyik legméltóságteljesebb lakója, a gímszarvas kifejlett, párzásra kész bikái nász idején, szeptembertájt sötétedés után bőgéssel hívják fel magukra a szarvastehenek figyelmét, míg a háremüket őrző hímek riválisaik elriasztása, erejük fitogtatása céljából is bőghetnek. Az ivarérett gímbikák ebben az időszakban néhány ivarérett nőivarú egyedet – ünőt és tehenet – terelnek kisebb csapatba, így alakítják ki az úgynevezett háremet. Fizikai erejüket fitogtatva arra törekednek, hogy az általuk őrzött hárem kizárólagos urai maradjanak. Amíg minden nőivarú egyedet meg nem termékenyít, a bika a hárem körül marad, éberen vigyázza, hogy a „konkurencia” ne juthasson közelébe.

Ha egy másik, háremet alakítani még nem tudó bika közelít, ezt észlelve a hárembika először hanggal figyelmezteti a trónbitorlót távolmaradásra, ha ez eredménytelen, megverekszenek a birtokjogért. Amelyik bika a párbajban alulmarad, az megfutamodik, és a párzási időszak végéig folytatja más háremek felkeresését. Az ilyen gyengébb, megfutamított, háremtől elkergetett, de ivarérett bikákat hívják „kereső” bikáknak. Ezt a viselkedést is a gímbikára jellemző hangadás kíséri, de más hangot hallat az imponálni akaró, mást a kereső, és mást a háremvédő, fajtársait riasztó bika. Leggyakrabban az esti és a hajnali szürkületben szólalnak meg a bikák, de a bőgés csúcspontján a nap bármely szakában hallható a jellegzetes hang. Szerencsés esetben ilyenkor még az egymásnak feszülő, verekedő bikák agancsainak csattogását is hallani lehet.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.