Ideális a csomagolt saláta a szalmonella baktériumoknak?

Tökéletes hely a csomagolt saláta a baktériumoknak, termékeny talajt jelent számukra – állítja egy új tanulmány, figyelmeztetve arra, hogy akár szalmonella fertőzést is kaphatunk a hosszú ideig tartó tárolás következtében.

A sérült salátalevelekből kiszabaduló lé elősegítheti a szalmonella baktériumok növekedését

– derült ki egy új tanulmányból, melyet a brit Leicester város egyetemén végeztek el. Az előre csomagolt salátáknál még a levelekben esett, csekély károsodás is beindíthatja a baktériumszaporodást, ugyanis már ennyitől is elkezdődik a lé képződés.

Ez a salátalé növeli a baktériumok képességét a biofilm formálásra, amely szorosan bevonja a felületet. Vagyis a csomagolt salátáról igen nehéz lesz lemosni, eltávolítani a baktériumokat – figyelmeztetnek a kutatók.

„A legtöbb salátalevél először a talajon találkozik a szalmonella baktériumokkal, olyan forrásokból, mint a rovarok, a madárürülék vagy a trágya” – magyarázta a tanulmány társ-szerzője, Primrose Freestone, a Leicesteri egyetem mikrobiológia tanszékének docense. Hozzátette, hogy az előre csomagolt saláták igen gyakori terméknek számítanak a boltokban, de a gyorséttermekben és a légitársaságoknál is felszolgálják őket a különböző ételekhez.

Néhány tanulmány már rámutatott arra, miként viselkedik a szalmonella ezekben a termékekben. Az angol kutatócsoport felfedezését az Applied and Environmental Microbiology szaklap közölte.

„Arra voltunk kíváncsiak, mi történik a szalmonellával a csomagolásban, hogy jobban megértsük a fogyasztókra leselkedő, potenciális veszélyeket. Valamint, hogy informáljuk a jövőbeni kutatások elvégzőit is, hogy ezeket a kórokozókat távol kell tartani a saláta levelektől” – mondta Primrose Freestone.

fejes salata

A szakember hozzátette, hogy ez a tanulmány a már hosszabb ideje zajló kutatás része, a szalmonella csökkentése érdekében, amely jelen van és növekedni kezdhet a csomagolt salátákban.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.