Ez a húsfajta gyulladásokat és súlygyarapodást is okozhat

A fehérje fontos része a kiegyensúlyozott étrendnek, különösen akkor, ha fogyni szeretnénk. Segít megtartani és felépíteni az izmokat, jóllakottnak maradni egész nap, valamint megkapjuk a kalóriák elégetéséhez szükséges energiát is.

fagyasztott hús

Fotó: 123rf.com

Azonban nem minden fehérje egyformán egészséges.

Bár a szakértők egyetértenek abban, hogy a sovány fehérjék csodákat tehetnek az egészséggel, néhányat mégis jobb, ha inkább elkerülünk. Valójában van egy, amitől különösen óvakodni kell: a vörös húsoktól. Dana Ellis Hunnes dietetikus, a Recipe for Survival című könyv szerzője elmagyarázza, hogy az ebben a húsban található vegyületek miért lehetnek károsak az egészségügyi céljainkra nézve.

Foto:123rf.com

 

 

Vörös hús

Sokan egyetértenénk abban, hogy néha semmi sem esik olyan jól, mint egy tökéletesen grillezett hamburger.

Azonban az egészségügyi szakértők úgy gondolják, hogy a vörös húsokat, például a marhahúst, csak mértékkel szabad fogyasztani – vagy akár teljesen ki is kell hagyni az étrendből.

Ez azért van így, mert az ilyen típusú húsok rendszeres fogyasztása idővel súlyos egészségügyi következményekkel járhat, beleértve a szívbetegségeket is.

Vörös hús és gyulladás

Különösen kerülni kell a vörös húst, ha krónikus gyulladással küzdünk, mert – ahogy Hunnes elmagyarázza – “növeli a gyulladásos markereket a vérben.” Az IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor 1) egy olyan hormon, amely természetes módon megtalálható a vérünkben; bár fontos, hogy megfelelő mennyiségben legyen, ha a szintje túl magas, olyan problémákba ütközhetünk, mint a szívbetegség és a cukorbetegség. Hasonlóképpen, a TMAO nevű vegyület is szerepet játszik a koleszterinszintben és az anyagcserében, és akár szívbetegségeket és bizonyos ráktípusokat is eredményezhet.

Vörös hús és a bélrendszer egészsége, súlygyarapodás

A vörös hús fogyasztás mellékhatása nem állnak meg a szívünknél. Mint kiderült, bélrendszeri problémákra is felkészülhetünk, ha rendszeresen szalonnát és hamburgert eszünk.

“Ami a bélrendszer egészségét illeti, a vörös húsban olyan vegyületek vannak, amelyek megváltoztatják a bélrendszer savasságát, és így hatással vannak a mikrobiomra”

– magyarázza Hunnes. “Bizonyos értelemben a vörös hús némileg mérgező hatással van a bélben lévő jó baktériumokra (a mikrobiomra).”

 

Foto:pixabay.com

 

A jó és rossz baktériumok egyensúlyának ezt a fajta átrendeződését bélrendszeri diszbiózisnak nevezik, és emésztési problémák sokaságát eredményezheti, a gázoktól és puffadástól kezdve a székrekedésen át a hasmenésig. Ráadásul, ha a bélrendszer egyensúlya megbomlik, az egész szervezetre hatással van. így akár veszélybe kerülhet az immunrendszer, a mentális egészség, sőt még a fogyási célok is.

Persze egy ízletes hamburger vagy egy kis spagetti és húsgombóc időnként biztosan nem fog nagy kárt tenni a szervezetünkben, de ne feledjük, hogy minden egészséges étrend kulcsa a mértékletesség – különösen, ha olyan, esetleg káros élelmiszerekről van szó, mint a vörös hús. Tehát, amikor csak lehet, válasszunk inkább sovány fehérjéket, például csirkét, halat és növényi eredetű opciókat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Fordította: Molnár Dorottya

Egy hónapig túlélhet a koronavírus a fagyasztott húson

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.