Gyönyörű karácsonyi dekorációt mutatunk lépésről lépésre

Ha unod már az előre legyártott, sablonos műanyagdíszeket, és szeretnél karácsony alkalmából becsempészni az otthonodba egy darabkát a természetből, most lépésről lépésre megmutatjuk, hogyan készíthetsz mutatós karácsonyi dekorációt: egyet az ajtóra, egyet pedig az asztalra. Mi is kipróbáltuk.

Ajtódísz sok zölddel és bogyóval

Amire szükséged lesz:

 • Koszorúalap (Mi mohásat használtunk, a szalmából vagy vesszőből készülteket kicsit nehezebb befedni.)
 • Drót (Jó sok, lehetőleg vékonyabb, de erős fajta.)
 • Bogyós növények (Nekünk fagyöngyöt és csipkebogyót sikerült beszerezni.)
 • Fenyő-, tuja- és/vagy borókaág (Utóbbit azért jól fontold meg, illetve használj kesztyűt, ugyanis bár a boróka kifejezetten esztétikus, de NAGYON szúr. Tényleg.)
 • Szalagok (Egy vékonyabb és egy vastagabb.)
 • Toboz

Az első lépés egyben a leghosszadalmasabb is, de ez ne tántorítson el, egy kis kitartással a kézügyességet igénylő tevékenységekben járatlanok is megbirkózhatnak vele (tapasztalat). Tehát a koszorúalap befedésével kell kezdeni. Rövid taktikai tanácskozás után mi úgy döntöttünk, a tetején és belsején fenyőt használunk, a külső részt pedig – hogy ne legyen olyan egyhangú – világosabb színű borókával dobjuk fel. (Bár ez kesztyű híján nem volt kifejezetten ésszerű döntés.) Vágd az ágakat kisebb darabokra, és ezeket drótból formázott U-szögekkel (értelemszerűen U alakúra hajtogatott drót) rögzítsd az alapon.

Hasznos infó: minél több a levél a koszorún, annál nagyobb drótdarabokra lesz szükséged, és annál jobban kell ügyelned arra, hogy stabilan sikerüljön beszúrni.

 

Ha szemből nézve már sehol sem látszik az alap, tulajdonképpen már túl is vagy a nehezén.

Most jön a dekorálás. Készíts apró „csokrokat”: fogj egy kisebb tuja- vagy fenyőágat, arra pedig tegyél néhány bogyót, rövid szárral.

Ezeket egymás után szépen tűzögesd fel az alapra U-szöggel. A sűrűség és a mennyiség rád van bízva. Mi a koszorú tetején hagytunk egy kis szabad, bogyómentes felületet. Még pofozgathatod kicsit a művedet: nyisszantsd le, tűzd el a kilógó ágakat.

A vékonyabb szalagot tekerd körbe párszor a koszorú tetején (mi ebbe fűztük az akasztót is), és hagyj két hosszú véget, amire felkötözheted a tobozokat – ha ezeknek kis szára is van, akkor könnyű a dolgod, egyébként akár rá is ragaszthatod a tobozt a szalagra. A vastagabb szalagból készíts masnit, ez jön a karika tetejére. Persze nem kötelező az ajtóra rakni, bárhova felakasztható.

Havas gyertyatartó

Amire szükséged lesz:

 • Befőttesüveg
 • Fehér gyertya (Itt a méret a lényeg, méghozzá a vastagság: a fő szempont, hogy minél könnyebben megálljon a gyertya az üveg alján.)
 • Szórható műhó vagy (nagyon) nagyszemű
 • Hóspray
 • Spárga
 • Toboz
 • Fahéjrúd
 • Ragasztó, ragasztópisztoly
 • Szivacs/szivacsecset

Sajnos nagyon sanszos, hogy idén sem lesz fehér karácsonyunk – kárpótlásként itt egy szép havas-gyertyafényes asztaldísz. Két praktikus tulajdonsága is van: elkészítése nem igényel nagy ügyességet és rövid idő alatt megvan; amolyan egyszerű, de nagyszerű dekoráció. Fogd tehát az üveget, a felső részére szivacs vagy szivacsecset segítségével vigyél fel ragasztót, amibe szórd bele a sót vagy a műhavat. Tekerd körbe az üveg száját a madzaggal, és köss rá egy csini masnit. Mi a dísz legtetejét is „behavaztuk”: ragasztót kentünk rá, egy tálba sót szórtunk, majd belemártottuk az befőttesüveget.

Ezután jön a ragasztgatós rész: két toboz kerül a masni két oldalára, az egyik madzag végére pedig fahéjrúd.

 

A tobozokat szépen fújd le hóspray-vel (lehet egy kicsit szebben, mint ahogyan nekem sikerült). Most már csak a gyertyát kell belehelyezni az üvegbe, és körbeszórni hóval/sóval. A meggyújtásánál pedig jól figyelj oda, nehogy megégesd magad (ahogyan mi…). Íme, a végeredmény.

Forrás: Turistamagazin


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.