A gránátalma kiemelt hatásai a szervezetünkre

A legendák szerint a gránátalma az Édenkertben nőtt és évezredeken át használták gyógyításhoz.

Napjainkban a gárnátalmát szupergyümölcsként emlegetik sokan, mivel sokféle probléma tüneteit enyhíti. Laboratóriumi kísérletekben többször kimutatták már a gránátalma vírusellenes,  antibakteriális és antioxidáns képességeit.

Az elmúlt évtizedben számos tanulmányt tettek közé a gránátalma antioxidáns, antikarciogén és gyulladásgátló tulajdonságával kapcsolatban, elsősorban a rákmegelőzéssel, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel, a fogászati problémákkal, a merevedési zavarokkal, a bakteriális fertőzésekkel, az antibiotikum rezisztenciával és az uv-sugárzás okozta bőrkárosodással kapcsolatban.

A gránátalma egyéb lehetséges felhasználási területei a gyermekkori agyi ischémia, a férfi meddőség, az Alzheimer-kór, az arthritis és az elhízás.

A gránátalma pozitív hatású összetevői a magokban, a gyümölcslében, a héjban, a levelekben, a virágban, a fa kérgében és gyökereiben találhatók. Ezek mindegyike a növény szerves részét alkotja és figyelemreméltó farmakológiai aktivitással rendelkezik.

A gránátalma gyümölcsleve antioxidáns hatással bír, a gyümölcslé, a héj és az olaj pedig gyenge ösztrogén hatást fejtenek ki, mely segíthet a változókori tünetek enyhítésében. A gyümölcsléről, a héjról és az olajról kimutatták, hogy rákellenes hatást fejtenek ki, beleértve a tumorsejtek szaporodásának megakadályozását, terjedését és angiogenezisét.

A gránátalma gyümölcse százával tartalmaz fitokemikáliákat, antioxidáns hatását pedig elsősorban az ellagsavnak (a gránátalma legfontosabb polifenoljának) tulajdonítják, mely az ellagitanninokból származik.

A gránátalma tannin alapú komplex oligomereket is tartalmaz, melyek a punicalaginokból és a punicalinból jönnek létre, mint az a tannin alapú komplex olimoer, ami még több antioxidáns erőt ad a gyümölcslének.

A gránátalmalé antocianinokat, glükózt, aszkorbinsavat, ellagsavat, galluszsavat, kávésavat, katekint, epigallokatechin-gallátot (EGCG), kvercetint, rutént, ásványi anyagokat, főleg vasat és aminosavakat is hordoz magában.

A punicin sav egy omega-5 hosszúláncú, többszörösen telített zsírsav, amit a gránátalma magolaja tartalmaz. Számos hosszúláncú zsírsavnak mutatták ki rákmegelőző hatását. Vizsgálták a punicin sav hatását az ösztrogénre érzéketlen mellrák sejtvonal (MDA-MB-231) és az ösztrogénre érzékeny sejtvonal (MDA-ERalfa7) növekedésére. Ezeket a sejtvonalakat 40 mikromól punicin savval kezelték és azt tapasztalták, hogy a kezeletlen sejtekhez képest 96%-ban tudta megakadályozni a sejtek szaporodását.

A gránátalma leve a szív- és érrendszer számára is tartogat előnyöket.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri károsodások esélyét a magas kockázatú betegeknél, elsősorban a vérlemezkékre kifejtett hatásukkal. Vizsgálták a gránátalmából készült, főként hidrolizált tanninokat, pl. ellagitanninokat tartalmazó termékek trombocitagátló hatását. Az eredmények azt sejtetik, hogy a gránátalma szív- és érrendszerre gyakorolt hatásai összefügghetnek a polifenolok vérlemezke-gátló képességével.

A gránátalmalé és a gránátalma kivonatai hasonló hatást fejtenek ki normál fogyasztás mellett.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Mia

    Nagyon fontos számomra az egészséges életmód, igyekszem elkerülni a mesterséges vitaminokat és gyógyszereket. Ezért az immunerősítésben is a házi praktikákra támaszkodom. Sokan esküsznek a gránátalma jótékony hatásaira, ezért úgy döntöttem, adok neki egy esélyt. Az elmúlt hónapokban rendszeresen fogyasztottam, és teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeimet. Energikusabb vagyok, mint valaha, és sokkal kevesebbszer betegszem meg. Nemrég találtam egy cikket arról, hogy a gránátalma a korona vírus elleni küzdelemben is segítségünkre lehet. Olvassátok, szerintem nagyon hasznos információk vannak benne: https://tudomanyplaza.hu/granatalma-az-egeszsegert/

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.