Érdekes úticélok: Oscar-díjra jelölt filmek forgatási helyszínei

Az idei Oscar-díjátadó kétségtelenül izgalmas percekkel szolgált, már csak a magyar siker miatt is. Az elmúlt évben is rengeteg látványos film készült, sokszor zöld vászon használata nélkül; a készítők értenek ahhoz, milyen elképesztő forgatási helyszínekkel lehet fokozni a hatást. A trivago.hu szálláskereső weboldal összeállította ajánlóját filmrajongóknak, olyan különleges úti célokról, melyek egy-egy idei Oscar- díjra jelölt vagy azóta már Oscar-díjat nyert alkotás forgatási helyszínéül szolgáltak.

Oscar-díjas úticélok vállalkozó kedvűeknek

Namib-sivatag / Mad Max

A Namib-sivatag Dél-Afrika nyugati partvidékén található, területe majdnem akkora, mint hazánké. Aki látta a Mad Max – A harag útja című filmet, melyet 8 hónapon keresztül forgattak itt, az többé-kevésbé valósághű képet kap arról, milyen ez a végtelen pusztaság: egyszerre lenyűgöző és ijesztő, kopár és színekkel teli. A kalandvágyó turisták számára kitűnő úti cél lehet; sokan egy szafarin fedezik fel a dűnék világát, de Swakopmund településén lehetőség van hőlégballonos kirándulásra, quadozásra, búvárkodásra is.

namib sivatag

Skellig Michael, Írország / Star Wars 7

Az Írország nyugati részén található Skellig Michael, a két Skellig-sziget közül a nagyobbik, 6 évszázadon keresztül szolgált az ír keresztény szerzetesek központjául. Lakóinak száma sosem volt túl nagy, mára pedig senki sem él a szigeten. A csodás környezet mellett különlegességét a kolostor, a sziklafalhoz épített kőkunyhók és az idevezető 600 lépcsőfok adja. A sziget 1996 óta a Világörökség része, nem meglepő, hogy a turistákat egyre nagyobb számban vonzza. Ezen pedig csak lendített az a tény, hogy a hely feltűnik az öt jelölést kapott Star Wars 7 végső jelenetében.

Skelling M irorszag

Rum vádi, Jordánia / Mentőexpedíció

A Mentőexpedíció című filmben Matt Damonnak egyedül kell megbírkóznia a marsi körülményekkel, és a kissé sivár, ám lenyűgöző környezet cseppet sem kárpótolja – ellentétben azzal, aki ellátogat a vörös bolygót ábrázoló felvételek valós helyszínére, a jordán Rum vádi területére. Az ország legnagyobb aszóvölgye, vagyis sivatagi, kiszáradt folyómedre az UNESCO Világörökség része, egyben kedvelt turisztikai látványosság. Területén néhány kulturális emlék – ókori sziklafeliratok és egy templomrom – is megtalálható. A vádi ezenfelül különféle programokkal, tevegeléssel, valamint hőlégballonos kirándulással várja az idelátogatókat.

Jordánia

Ushuaia, Argentína / A visszatérő

Ushuaia szinte szó szerint a világ végén található, ez ugyanis a Föld legdélibb települése, az argentin Tűzföld központja. A környék mondhatni tökéletes forgatási helyszínként szolgált A visszatérő stábjának és Leonardo diCaprio szenvedésének, hiszen minden rendelkezésre áll ahhoz, hogy igazán életszerű legyen a túlélésért folytatott küzdelem: havas hegyek, gleccserek, erdőségek, tavak, folyók, vízesések váltják egymást. Ebben rejlik persze Tűzföld különlegessége is; a szigetvilág zord szépsége évről évre egyre több látogatót vonz.

argentína

Telluride, Colorado, USA / Aljas nyolcas

A Colorado állambeli Telluride Quentin Tarantino legújabb, rendezőként jegyzett munkája, az Aljas nyolcas egyik forgatási helyszínéül szolgált. Nem véletlenül, hiszen a város és környéke még mindig őrzi a western stílusjegyeket. A turisták azonban nem csupán az egyedülálló atmoszféra, hanem a gyönyörű környezet miatt is kedvelik; nyáron szinte minden hétvégén fesztiválok és kirándulási lehetőségek, télen pedig hófödte hegycsúcsok várják a kikapcsolódni, síelni vágyó vendégeket.

colorado

Valldal (Norvégia) / Ex Machina

Valldal egy völgy és egyben egy település neve, mely Norvégiában egy fjord mellett terül el. Itt fekszik a Juvet Landscape Hotel, egy meredek töltésen, nyírfák, fenyők és ősrégi sziklák között. Ebben a környezetben, és konkrétan a hotel falai között forgatták az Ex Machina néhány emlékezetes jelenetét. A filmkészítők egész Európát átfésülték, míg megtalálták a megfelelő helyet, ami a filmben egyébként egy alaszkai helyszínt jelenít meg. A völgy és maga a hotel persze nemcsak robotot alkotó zseniknek jó választás, hanem kitűnő úti cél azok számára is, akik egy csendes rejtekhelyet keresnek a távoli vadonban.

valldal

Forrás: https://napidoktor.hu/index