Cukorbeteg és bizsereg a lába? Ez lehet az oka!

A cukorbetegség egyik igen veszélyes szövődménye a trophikus fekély, amely a lábon, a nyomásnak kitett helyeken, a talpon, a talp külső szélén és a lábujjakon jelentkezik.

Ha ehhez fertőzés is társul, az akár az érintett végtag amputációjához is vezethet. A nem traumás amputációk 70 %-a diabetes- ben szenvedők esetében történik. Fontos tudni, hogy néhány tünet előrevetítheti a probléma kialakulását, így a beteg még idejében megkezdheti a megfelelő terápiát. A perifériás neuropátiáról és a diabeteszes láb kezeléséről dr. Porochnavecz Mariettát, a CukorbetegKözpont diabetológusát kérdeztük.

Mi az a perifériás neuropátia?

A perifériás neuropátia az idegrendszeri károsodás részjelenségeként kialakuló tünetegyüttes.  Hátterében több ok is meghúzódhat , ám leggyakrabban a cukorbetegeknél alakul ki. A kiserek betegsége is társul az idegi elváltozásokhoz. Érdemes tudni, hogy ez egy lassú folyamat, nem egyik pillanatról a másikba megy végbe.

Maga az állapot az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek károsodását jelenti, és mivel ezek az idegek mozgató, érző és vegetatív funkciókat látnak el, ezért a probléma ezeknek a hibás működésében nyilvánul meg. A perifériás ideggyökök károsodása az esetek többségében szimmetrikusan a lábakon jelentkezik. A cukorbetegek kezdetben bizsergésről, égő érzésről, valamint zokni-vagy kesztyűszerűen jelentkező érzéskiesésről számolnak be.  Erős fájdalom esetén fájdalmas neuropátiáról beszélünk, mely társulhat a senzoros vagy a motoros neuropátiához.

Érdekesség, hogy a diabetes-esek csaknem a felénél alakul ki a perifériás neuropátia, és a kockázat csak fokozódik 40 év felett, ha rosszul van beállítva a vércukorszint, illetve, ha az illető több mint 25 éve cukorbeteg.

Fotó: 123rf

A perifériás senzoros neuropátia tünetei:

 • zsibbadás
 • bizsergés
 • “hangyamászás” érzés; olyan érzés, mintha láthatatlan kesztyűt vagy zoknit viselne
 • extrém érzékenység a különböző tapintások iránt, általában éjjel a legerősebbek a panaszok
 • normálisan nem fájdalmas ingerek fájdalmassá válása
 • külső ingertől független fájdalom
 • égő érzés
 • éles, elektromos jellegű fájdalom
 • a koordinációs képesség elvesztése
 • gyengült érzékelés, illetve teljes érzéketlenség

Az állapot nagy veszélye, hogy egy idő után a mozgás funkciók (motoros neuropatia) is károsodnak, ráadásul az érzékkiesés olyan méreteket is ölthet, hogy megnő az elesés veszélye, főleg idősebb korban (de előfordulhat az is, hogy a beteg nem veszi észre, hogy megsérült, ami a cukorbetegeknél különösen veszélyes. )

A perifériás neuropátia diagnosztikája

A cukorbetegeknél fontos, hogy rendszeresen, naponta önmaguk is ellenőrizzék a lábaikat!

 

Ezen kívül évente az alsó végtagok vizsgálatát neuropátia irányában is el kell végezni. Fontos a tünetek és panaszok megbeszélése, valamint a láb, kiemelten a talp vizsgálata, melynek során a bőrszárazság, az esetleg fennálló talpi fekély kerül felfedezésre. A sudomotor (verejték elválasztás) működés vizsgálata neuroteszttel történik. Vizsgáljuk továbbá a reflexeket.  A műszeres vizsgálattal felmérjük a vibrációérzetet (un. Riedel- Seifert -féle kalibrált hangvilla-teszt), a tapintó funkciót (Semmes-Weinstein -féle monofilamentum teszt) és a hőérzetet (Tip Therm próba).  Emellett a perifériás pulzus vizsgálata is szükséges , mivel az  a neuropátiás károsodás mellett felléphet a nagy érek szűkülete is– mondja dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbeteg Központ diabetológusa.

Kerülje el a fekélyt és a végtag amputációját

A beteg sok mindent tehet a neuropátia, a diabéteszes láb romlása ellen. Először is a vércukorszint megfelelő beállítására van szükség, hiszen ennek hiányában a probléma tovább súlyosbodik és egyéb szövődmények is kialakulnak.

Fontos elővigyázatossági, ápolási tanácsok:

 • Naponta mosson lábat, törölje szárazra az ujjak közét is
 • Gyakori a talpi szárazság, ezért naponta kenje be ápoló krémmel
 • Soha ne járjon mezítláb
 • Hordjon puha pamut zoknit, valamint fontos a megfelelő, lehetőleg bőr cipő viselése
 • Neuropátiás eltérések esetén lehetőség van diabeteses kímélő cipő felírására is

Fotó: 123rf

Neuropáthia kezelése

Szerencsére neuropátia esetén lehetőség van gyógyszeres kezelésre van, valamint a fájdalmat is lehet enyhíteni szakorvos által javasolt készítményekkel.

Amennyiben a betegnél trophikus fekély alakul ki, fontos az ún. interdiscipilináris (több szakterületet érintő) kezelés, angiológus, bőrgyógyász, sebész bevonása. Felülfertőződés esetén szükséges az erélyes és célzott antibiotikus terápia, az elhalt szövetek eltávolítása, de ezt már túlmutat a belgyógyászati kezelésen.

Emellett a kezelés kiegészíthető tapasztalati alapon olyan alternatív gyógymódokkal is, mint pl. az antibakteriális orvosi méz vagy a lökéshullám terápia alkalmazása.

Forrás: Cukorbeteg Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.