Családi programötletek Mikulásra

Legyen szó barlangokról, a vadregényes bükki tájról vagy a hortobágyi állatparkról, a Mikulás idén is mindenhova ellátogat, hogy megajándékozza a jó gyerekeket. Íme, néhány tipp, hol lehet a legvarázslatosabb kalandokban részed december 6. környékén.

1. Találkozz a Mikulással Galyatetőn!

Fotó: Tassy Márk

 

Izgalmas Mikulás-várás a Mátra szívében. A Galyatető Turistacentrum december 5-ei programja 13.00-kor egyórás Mikulás-kereső túrával indul, ezután megérkeznek a manók, akik segítenek tisztára suvickolni a cipőket. A mézeskalácssütés és -díszítés vidám kreatív elfoglaltságnak ígérkezik, a nap fénypontja pedig a Télapó érkezése lesz, aki természetesen ajándékokat is hoz magával. Ha szeretnél a turistacentrumban mikulásozni, regisztrálj a [email protected] e-mail címen. A program minimum 15 gyerek részvétele esetén valósul meg. A részvételi díj 2500 Ft.

 

 

2. Barlangolás a nagy szakállúval

 

Fotó: www.barlangiszulinap.hu

 

Tudtad, hogy a Mikulás még a föld alá is ellátogat? Következzen két tipp, ha rendhagyó módon szeretnél találkozni vele, és nincs ellenedre egy emlékezetes kirándulás. A Szemlő-hegyi-barlangba nem rénszarvasszánon, hanem kötélen ereszkedik le a Mikulás december 4-én, 5-én és 6-án, és névre szóló ajándékokat ad a gyerekeknek. Ne aggódj, még a krampuszoktól sem kell félni! A programra itt lehet regisztrálni.

 

 

A Baradla barlang jósvafői rövidtúra-szakaszát is meglátogatja a jó öreg Miklós. A programra csoportok és családok is jelentkezhetnek, előbbiek november 25-től december 4-ig, míg utóbbiak november 28-ra és 29-re, valamint december 5-re és 6-ra foglalhatnak időpontot.

 


3. Tárt kapukkal vár a Mikulás birodalma

 

Fotó: Facebook/Mikulásfalva

 

Nagykarácsony valódi mesevilággá változik a karácsonyi időszakban. Idén már november 23-án kezdetét veszi az ünnepi programkavalkád a Mikulás-ház megnyitásával. Lesz Mikulás-hétpróba, Gombócfesztivál, kisvonatozás, és felelevenítik a mezőföldi Luca-napi népszokásokat. Érdemes megnézni a Játszóházat is, amit a nagykarácsonyi kultúrházban rendeznek be: népi játékokkal, meseelődásokkal, kézművesprogramokkal várják a betérőket. Az örökmozgó gyerekek számára ott az „Ugrálda”, ahol labirintus, trambulin és persze ugrálóvár áll rendelkezésre. Részletes információt itt és itt találsz.

 

 

4. Ahova szamárháton érkezik a Télapó

 

Fotó: Facebook/Pusztai Állatpark

 

A hortobágyi Pusztai Állatparkot december 5-én és 6-án szamárháton látogatja meg a Mikulás, aki természetesen gondoskodik arról, hogy minden jó gyerek kapjon ajándékot. A nap folyamán karácsonyfa-, ajtó- és asztali díszek készülnek, ínycsiklandó mézeskalács sül, és a gyerekek karácsonyi dalokat is tanulnak majd, de persze az állatok sem maradhatnak ki az ünnepből, számukra fenyőt díszítenek a csemeték. Ha szeretnél többet tudni, katt ide!

 

 

5. Csokoládé és Mikulás-nap

 

Fotó: Shutterstock

 

Ezért a két dologért minden gyerek rajong, így mi is lehetne a mikulásozás méltóbb helyszíne, mint a budapesti csokoládémúzeum? A december 4-én, 5-én és 6-án megrendezett kétórás program során mindenki elkészítheti a saját csokiját, a csengettyűszóra pedig megérkezik a Mikulás, hatalmas, teli puttonnyal. És ha még nem győztünk meg eléggé, itt egy idézet a múzeum honlapjáról arról, mi vár rád: „Szökőkútból folydogáló csokoládéba marcipángolyót mártani, krémes forró csokoládét ízlelgetni, s közben évtizedes, antik dobozokat csodálni, szívet melengető, édes érzés.” Siess, mert már csak néhány jegy maradt.

 

 

6. Téli kalandozás a Bükkben

 

Fotó: Shutterstock

 

Hangulatos túra során az erdőben bukkanhatsz rá a Télapóra, aki nem várja üres kézzel a látogatóit. Az 5 vagy 8 kilométeres kirándulás, azaz az „V. Denevér Mikulás Túra” december 5-én a miskolci Herman Ottó Emlékparkból indul, majd a Bedő Albert-hegy–Büdös-pest barlang–Kecske-lyuk–Gyógyszergyár Herman Ottó Emlékpark-útvonalon halad. Nyíregyházáról különbusz is indul a program helyszínére. A nagyobbak, valamint a felnőttek választhatják a 15 km-es gyalogtúrát és a 27 km-es teljesítménytúrát is. Részvételi szándékodat ne felejtsd el jelezni!

 

 

Nemsokára jön a Mikulás, de addig is nézd meg, mit csinál éppen!

Forrás: Turistamagazin