Ami ciki..az a cigi!

A dohányzásról leszokni nem egyszerű feladat, de nem lehetetlen! A legfontosabb, hogy bízzunk önmagunkban és eltökéltek legyünk. A leszokással otthonunkat is tisztábbá, egészségesebbé varázsolhatjuk.

A rengeteg dohányzás elleni kampány ellenére, ma Magyarországon sajnos minden harmadik felnőtt dohányzik, a népesség 65 %-a pedig folyamatosan passzív dohányzásnak van kitéve. A magyar férfiak tüdőrák-halálozásában világelsők, a női tüdőrák-halálozásban miénk az európai második hely, ami nem csak elkeserítő, hanem egyenesen riasztó.15460Sokan mondhatnák erre, hogy igen, a csapból is az folyik, hogy dohányozás mennyire ártalmas, de mégis láthatóan az üzenet mégsem jut el a veszélyeztetettekhez. Ha el is jut, úgy gondolják velük nem fog megtörténni, ők ?köszönik szépen?, jól vannak, és nincs is mitől tartaniuk.

Elgondolkodtató, hogy vajon miért ragaszkodik valaki egy füstölgő ?rudacskához?, ami nemcsak tönkreteszi a tüdőnket, de sokszorosára növeli a daganatos elváltozások kialakulását. Gyorsítja a sejtek öregedését, húsz évvel is megrövidítheti életünket, kellemetlen szagú leheletet, büdös ruhákat és otthont garantál, de még ráadásul rengeteg pénzbe is kerül. A titok, hogy a dohányos életét teljesen elképzelhetetlennek tartja nélküle.15461Ha azok közé tartozol, akik már kipróbáltak rengeteg csodatapaszt, rágót, vagy gyógyteát, mégsem sikerült csak ideig-óráig letenniük a cigit, akkor ideje, hogy szembenézz a szomorú ténnyel! Valójában még sosem akartál leszokni. Az elhatározásban, önbizalomban és a konkrét, megmásíthatatlan döntésben rejtőzik a lényeg, vagyis az elhatározás: képes vagyok szabadon, függőség nélkül élni az életem.

Ha felfedezzük, hogy a kávénak a cigaretta nélkül is karakteres az íze, a villamos az öngyújtó kattanása nélkül is jönni fog, és hogy összességében nincs szükségünk pótcselekvésre, életünk teljes értékű, otthonunk pedig illatos, harmonikus, kiegyensúlyozott fészek lehet. Nem beszélve az otthoni veszekedéseket rendszerint kiváltó helyzetekről, melyek a dohányzó és nemdohányzó lakók állandó konfrontálódásán alapszik.

Forrás: