A szeretet ünnepi asztala

Nem csak a pompa és a harmónia fontos, mutassa az ünnepi asztalod, hogy mennyire szeretsz.

A karácsonyi hangulatot meg kell teremteni – De nem túl korán. Manapság sokan panaszkodnak arra, hogy az üzletekben, a bevásárlóközpontokban idejekorán elkezdődik a készülődés. A meghitt ünnephez azonban érdemes otthonunkat egy-két héttel karácsony előtt díszbe öltöztetni…

A lakás ünnepivé tétele előtt azt kell eldöntenünk, milyen színekkel és díszekkel szeretnénk az alkalomhoz illővé varázsolni azt – majd pedig igazítsuk ehhez az ünnepi asztalt is. Íme néhány tipp, hogy a lakás szép, meghitt és hangulatos legyen…

karácsonyi dekoráció3

Az adventi időszak kezdetével már elkapja az embert a karácsonyi hangulat – ehhez sokban hozzájárulnak a csillogó-villogó kirakatok, a karácsonyi vásárok, a forraltbor kellemes, fűszeres illata… A szentestét is sokkal emelkedettebb hangulatban várjuk, ha előtte pár nappal feldíszítjük a lakásunkat.

Határozzuk el, modern vagy nosztalgikus hangulatot szeretnénk-e teremteni, és ennek megfelelően válogassunk színeket és anyagokat a díszítéshez. Nem árt, ha a karácsonyfa színei összhangba kerülnek a lakás díszeivel – Ilyenkor általában az arany, az ezüst, piros vagy bordó, mélyzöld vagy mélykék színek dominálnak. A merészebbek próbálkozhatnak a sötétlilával vagy a bronzzal is. A fontos, hogy megfelelően kombináljuk a színeket, így alkotnak majd együtt páratlan hatást.

karácsonyi dekoráció

Fenséges textíliák

A lakásban a függönyt és a bútorokat díszítő textíliaként vagy az asztalra terítőként a hétköznapitól eltérő selymet, bársonyt, organzát, vagy valamilyen csillogó, akár hímzett anyagot választhatunk – de előkerülhetnek a nagymamák-dédik által használt, nagy becsben tartott családi terítők is.

Ha megvannak az alap textíliák, már lehet hozzá válogatni a kiegészítőkből: gyertyák- és tartók, szalvéták, díszek, esetleg kis adventi koszorú. A függönyre, az ajtókra, ablakra is akaszthatunk fenyőágakat apróbb díszítéssel, vagy gyöngyöket és szalagokat.

A bútorokra persze nem feltétlenül kell karácsonyi mintás textil, ha jól mutat, elegendő egy-két ünnepi hangulatú díszpárna is. Ilyesmivel akár az étkezőasztal székeit is feldobhatjuk.

karácsonyi dekoráció2

Arra ügyeljünk, hogy az anyagokkal és a díszekkel ne zsúfoljuk túl a helyiséget.Ami üdvözli a vendéget…

Az adventi időszakban a bejárati ajtóról nem hiányozhat az ajtókoszorú sem, melyet néhány fenyő-, vagy tujaág dróttal összefogásával készíthetünk. Átköthetjük mintás szalaggal, masnival, erősíthetünk rá borostyánlevelet, fenyőtobozt, magyalt vagy apró színes ékeket.

karacsonyi asztal

A kör alakú koszorúhoz erősebb drótot kell kör formájúra hajtanunk. A fenyő-, vagy tujaágakat vékony dróttal vagy cérnával rögzítsük, erre a koszorúalapra kerül a díszítés. Koszorúalapok persze készen is vásárolhatók – szalmából, vesszőből vagy tűzőhabból készülnek, egyszerűen díszíthetők. A drót könnyen átfűzhető rajtuk és ragasztani is lehet rájuk.

Fényes vacsorához pompás asztal

A legfontosabb talán karácsony alkalmával az ünnepi asztal megfelelő elkészítése – szépen díszített asztal, gyertyafény csalogasson a finom vacsorához, a meghitt beszélgetéshez!

A legtöbb háztartásban megvan az ilyenkor használatos étkezőgarnitúra. Így csak a többi kiegészítő változik. Nemcsak az ünnepi terítő és a gyertyák fontosak, melyek bensőséges hangulatot teremtenek. Érdemes az asztalra koszorút, tobozt, vagy magvakkal és fenyőágakkal díszített gyümölcskosarat helyezni.

Ne feledkezzünk el a terítőhöz illő karácsonyi szalvétáról és szalvétagyűrűről, vagy ehhez passzoló tartóról és alátétekről. Hangulatos kiegészítő lehet az ilyenkor népszerű mikulásvirág is.

A karácsony a legjobb alkalom szeretetünk kimutatására. A vendégek tányérjai mellett akár apró kis ajándékok is kerülhetnek…A szenteste ünnepi vacsorájához leginkább fehér, de mindenképp egyszínű és – a többi kiegészítő okán – enyhén dekorált vagy esetleg saját színével hímzett terítő illik.

Az elegáns tálaláshoz a magas, vékony gyertyák valók, a rövidek és tömzsik inkább a vacsorához vagy a hétköznapi étkezésekhez használatosak. Csoportosíthatunk különböző magasságú gyertyákat is – nagyon szépen mutatnak.

Az ünnepi asztalnál is ügyeljünk arra, hogy az ne legyen túlságosan zsúfolt. Ha nincs elég helyünk, a díszek és gyertyák is megteszik, ne ragaszkodjunk például a koszorúhoz.

Asztaldíszt is készíthetünk – arany- vagy ezüstszínűre lefújt papírtányér-alap megfelelő erre. Száradás után ragaszthatunk rá fenyőágat, majd apró virágokkal, masnival vagy egyéb díszekkel alakítsuk ízlésessé.

Hangulatos ötletek

Ha romantikus hangulatot szeretnénk teremteni, a hálószobát és a fürdőszobát is díszíthetjük mécsesekkel. Karácsonyi hangulatot teremthetünk olyan illatok párologtatásával is, melyek kifejezetten ehhez az ünnephez köthetők: fahéj, szegfűszeg, fenyő, citrusfélék…

De a felfűzött, szárított narancs- és citromkarikák az ablak elé akasztva is hangulatos látványt nyújtanak.

Bár manapság már sokan inkább e-mailben kívánnak egymásnak boldog ünnepet, a hagyományos karácsonyi képeslapok is nagyon hangulatos kiegészítők lehetnek az egyik asztalon, szépen elrendezve.

Forrás: https://napidoktor.hu/


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.