A csírák pozitív hatásai – Brokkoli csíra, búza csíra, csicseriborsó csíra

A csíra fogyasztás előnyeiről, valamint a csíráztatás fortélyairól egy korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk. Ebben az írásunkban, három kedvelt csíra egészségre gyakorolt hatását foglaltuk össze. Bemutatjuk a brokkoli, a búza és a csicseriborsó csíra, kedvező hatásait, valamint fogyasztási lehetőségeit.

Brokkoli csíra

brokkoli csíra

Csírázási ideje: 5-6nap

A brokkoli csíra, kellemes, fűszeres ízű csíra, melyet salátában, szendvicsben, vaj és túrókrémben, valamint müzlibe szórva is fogyaszthatunk. Bővelkedik antioxidánsokban, valamint kálium tartalma is magas, utóbbi miatt remek vízhajtó és vérnyomáscsökkentő. Javítja az étvágyat, emellett vértisztító keringésjavító, valamint csont és látáserősítő hatása is jelentős.

buzacsíra

Búza csíra

Csírázási ideje: 3nap

A búzacsíra édeskés ízű, édes íze főleg az első 2-3 napban intenzív. Nyersen és párolva is ízletes, tojásételekhez, köretekhez, salátákhoz, levesekhez, joghurtban, túróban és müzliben egyaránt ízletes. Jelentős B-17 vitamin tartalommal rendelkezik, normalizálja az ingadozó vérnyomást, szinten tartja a vércukor szintet, májtisztító, gyulladásgátló, baktériumölő hatású. Egyes források szerint a rákos sejteket is pusztítja a benne található B-17 vitamin.

csicseriborsó csíra

Csicseriborsó csíra

Csírázási idő: 2-3nap

Íze a friss mogyoró ízére emlékeztet, jelentős vas és fehérje forrás. Phasin tartalma miatt, fogyasztás előtt melegíteni kell, vagy párolni. Főként salátakeverékekben, valamint müzlibe, joghurtba és túróba keverve a legízletesebb. Rosttartalma segít az emésztési problémák leküzdésében, antioxidáns tartalma, az inzulinszintet szabályozza.

Forrás: CityGreen