A 10 legproblémásabb növény gondozása

Meglátjuk őket a kirakatban: ó, de gyönyörű, de szép, ez nekünk kell! Megvesszük. Majd otthon, lassacskán szembesülünk vele, hogy ezt a növényt nem valami könnyű gondozni. Melyek a legrosszabbak?

A szép növény öröm

A növényültetés is öröm. A virágokkal teli otthon valóban szép és barátságos tud lenni – sokan választanak igénytelen virágokat, melyeket elég csak időnként locsolni, esetleg tápoldatot adni nekik.

Tény, hogy nehéz ellenállni a virágboltban egy-egy csodásan mutató növénynek, csak hát nem biztos, hogy megéri megvenni. Vannak virágok, cserjék és fák, melyeknek gondozása egy idő után az agyunkra mehet.

A problémás növények megkeseríthetik mindennapjainkat: vagy azért, mert mérgező hatásuk is van, kiütéseket okozhatnak, esetleg rossz hatással vannak az allergiásokra; vagy azért, mert instabilak – először robosztusnak tűnnek, de hamar kiderül, milyen érzékenyek; esetleg azért, mert irdatlan és indokolatlan mennyiségű munkával jár gondozásuk, és a végén kiábrándító az eredmény.

Lássuk a Top 10-et!

1. Indás ínfű (Ajuga reptans)

A leginkább invazív és a legtöbb munkát igénylő növény. A valóban gyönyörűen virágzó, talajt befedő, szétterülő növényt nem sokan ültetik újra szívesen…

ajuga reptans

2. Őszi klemátisz

A mutatós, falat, kerítést, kerti pavilont beborító növény kétségtelenül szép, szomorúak vagyunk, ha véget ér a virágzása. Csakhogy elszórja magjait és mindenfelé terjed, olyan helyeken is felbukkan a kertben, ahol a legkevésbé várnánk. Vagyis, nem könnyű megszabadulni tőle.

3. Trombita folyondár (Campsis radicans)

5-10 méter magasra nő, nem kérdés, hogy gyönyörű látvány. Egzotikus növénynek számít és igen agresszíven terjed, ráadásul kiütést okozhat egyes embereknél.

4. Fehér kőris (Fraxinus americana)

Bár valóban mutatós, különösen ősszel, az allergiára hajlamosak tartózkodjanak a növény ültetésétől…

Fraxinus_americana

5. Tansy (Tanacetum)

Ha lenyelik, mérgező, ráadásul egy igen invazív növényről van szó.

6. Ginkgo Biloba

Nem a pollen miatt problémás növény, sokkal inkább a gyümölcse végett: rendetlen szóródásuk meglehetősen kellemetlen. Terasz vagy úttest mellett különösen nem ajánlott az ültetése!

GinkgoBiloba

7. A gyep

A sok-sok gyeptégla is problémás növény lehet. Csodásan egységes udvart hozhatunk velük létre, de folyamatos fenntartási munkákkal, rendezgetéssel jár. Nagyon szép, de jobb belőle a kevesebb…helyette például szép virágokat is ültethetünk a kert egyes részeire.

fű

8. Bradford körtefa

Finom gyümölcse, gyönyörű virágai és őszi levelei miatt sokan vonzódnak ehhez a növényhez, de sajnos nagyon érzékeny – ágai gyengék, mellesleg a virágoknak sincs jó illatuk…

9. Leyland ciprus

Sekély gyökerei miatt ez is problémás növény. Ha elér egy bizonyos magasságot, még az is megtörténhet, hogy egy erősebb szél felborítja.

10. Lombardia nyárfa

Rövidéletű fák, mivel gyökereik szintén nem fekszenek mélyen, ugyanakkor nehéz őket kiirtani, és még a vízelvezető rendszerben is kárt tehetnek…

Udvarban, kertben tehát jobb elkerülni ezeket a növényeket, persze ez nem jelenti azt, hogy máshol ne ragadjuk meg a lehetőséget, és gyönyörködjünk bennük. De nem feltétlenül kell vesződni velük.a

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.