8 tipp, hogy mire jó a mogyoróvaj

A mogyorókrém sokunk egyik kedvenc édessége, az evésen kívül azonban minimum nyolcféle egyéb módon is fel lehet használni. Ki hinné, hogy a mogyoróvaj jó bőrápolónak és elveszi a halszagot?

A mogyoróvaj az amerikaiak körében olyan alapvető élelmiszernek számít, mint nálunk a vaj.

Mi több, a polgárháborútól kezdve egészen napjainkig a hadsereg alapellátmányának része. Az előre csomagolt mogyoróvaj hatalmas mennyiségű energiát, és fehérjét biztosít.

Fehérje és aminosav tartalma értékesebb, mint a sertés- és marhahúsban lévőé. Hazánkban a mogyoróvaj nem túl elterjedt, de a hozzá hasonló mogyorókrém viszont igen. A mogyoróvaj ettől függetlenül még számtalan módon felhasználható, de mostani összeállításunk egyik változatban sem szerepel a megenni szó.

foto: 123rf.com

Takarítsunk mogyoróvajjal!

1. Tüntessük el a halszagot!

A hal szaga tagadhatatlanul erőteljes és beeszi magát a lakás minden zugába. Ha nem tudod eltüntetni az edényekről a szagát, dobj egy kanál mogyoróvajat a serpenyőbe, és máris elillannak a szagok!

2. Bőrbútorok

A mogyoróvaj arra is jó, hogy a bőrrel bevont bútorokat megtisztítsa, ápolja és fényesítse. Egy puha ronggyal bármilyen bőrfelületet fel tudunk vele polírozni. Ha attól félsz, hogy mogyorószagú lesz minden, fúj a felületre egy kis parfümöt!

3. Karcos CD-k

Tégy egy kevés mogyoróvajat a karcos felületre, töröld át egy száraz, puha ronggyal, és kész is!

mogyorovaj640

Foto:123rf.com

Fúj, ez büdös és ragad!

4. Ki a rágót a hajból!

Vegyél egy kevés mogyoróvajat a kezedbe és kend szét az ujjaidon! Ezután kend be a hajad azon a területen, ahol beleragadt a rágó, és nyomkodd át egy kicsit! Végezetül törölj le mindent a hajadról egy ronggyal, majd mosd meg!

5. Ki a rágót a szőnyegből is!

Az eljárás menete pont olyan, mint a hajba ragadt rágónál, de mielőtt elkezdenénk kidörzsölni a szőnyegből vagy egyéb kárpitozásból a rágógumit, a nagy részét kaparjuk le kézzel!

6. Matricák

Semmi bonyolult: dörzsöljük mogyoróvajjal a matricát és már el is tűnt!

7. Ragasztómentes kezek

Ha csöpög a kezed a ragasztótól, akármilyen gyors is vagy, bizony rászárad a bőrödre. Ez bizony elég kellemetlen érzés, de a mogyoróvaj ezt is megoldja. Dörzsöljük a kezünket mogyoróvajjal és már le is jött a ragacs!

Ápoljuk a testet és a lelket!

8. Borotválkozó vaj?

Ha éppen borotválkozáshoz készülődsz, és már teljesen nekikészülve döbbensz rá, hogy nincs otthon borotvahab, nem kell kétségbe esni, irány a konyha és használd a mogyoróvajat! A mogyoróolaj emellett jót tesz a bőrnek is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index