7 méter fesztávval repült a legnagyobb madarunk

Azonosították a világ legnagyobb repülő madarát, aminek a szárnyszélessége, a tudósok szerint körülbelül 7 méter hosszú volt, ami körülbelül ugyanolyan hosszúságú, mint egy 160 fő részére alkalmas táncparkett.

„Csak a felső szárnycsontja hosszabb a karomnál“ – mondta Dan Ksepka társszerző, a Bruce Múzeum kurátora.

Kspeka és csapata szerint a Pelagornis sandersi nevű madárnak kétszer akkora volt a szárnyszélessége, mint a világ legnagyobb mai is élő repülő madarának, az albatrosznak, valamint a Argentavus magnificiens nevű ősi madáréval is vetekszik, ami 6 millió évvel ezelőtt élt és 5,5-7 méter hosszú szárnyszélessége volt.

25 millió éve élt madárnak rövid, tömzsi lábai voltak és valószínű sziklák széléről ugrott le vagy egy rövid távot futhatott, hogy fel tudjon szállni. Repülés közben elérte a 60 km/h sebességet is.

Pelagornis-sandersi-bird-wingspan

“A madár nagyon nagyon kevés energiát használva valószínűleg hatalmas távolságokat meg tudott tenni” – mondta Ksepka.

madár koponya, lapocka, üreges szárny és szárnycsont maradványait 1983-ban találták meg a Charleston repülőtér közelében, de a kövületek teljes jelentőségére korábban nem jöttek rá.

A példány valószínűleg a tengerben halt ki, mivel az ásatási helyszín egy őskori tengerfenék volt. Nincsenek egyértelmű törések amadár csontjaiban, ami egy különösen erőszakos halál jelét mutatná, mondta Ksepka.

Forrás: