Valóban életveszélyes a HPV-védőoltás?

Tízből nyolc szülő kérte hetedikes lánya számára a méhnyakrák elleni vakcinát idén ősszel, többen pedig annyira tudatosak, hogy lánygyermekük mellett saját maguk és családtagjaik védelmére is odafigyelnek. Az állami oltóprogram sikere sajnos az oltásellenes hangokat is felerősítette: az interneten terjedő rémhírek még mindig a súlyos mellékhatásokról szólnak, pedig világszerte több millióan tudják igazolni a vakcinák megbízhatóságát.

Nagyon fontos tisztázni a tévhiteket, mert a vírus nemcsak a kamaszlányokat veszélyezteti: a felnőtt nőknél, a fiúknál és a férfiaknál is daganatos megbetegedéseket okozhat. Sokan egyenlőségjelet tesznek a méhnyakrák és a HPV közé, pedig a vírus többek között az anális rákok és a nemi szervi szemölcsök kialakulásáért is felelős – olvasható az MSD Pharma Hungary Kft. által indított hpvdoktor.huweboldalon.

Növekvő ismertség, egyre gyakoribb tévhitek

A magyar állam szeptembertől ingyenesen biztosítja a méhnyakrák elleni, kétkomponensű védőoltást a 12-13 éves lányok számára, amellyel nagyon komoly lendületet adott a vírussal szembeni  küzdelemnek.  Az  oltási  programnak  köszönhetően  olyan emberekhez  is  eljutott  a humán papillómavírus híre, akik korábban még a létezéséről sem tudtak. Az internetnek hála másodpercek alatt utánanézhetünk a megelőzéssel kapcsolatos tudnivalóknak, de érdemes szem előtt tartanunk, hogy könnyedén félrevezető, minden forrást és hitelességet nélkülöző információkkal is találkozhatunk. Többen a világhálón terjedő rémhírek miatt mondanak le a hatékony és biztonságos védőoltások alkalmazásáról.

injekció3

WHO: a HPV elleni vakcina hatásos és megbízható

A megnövekedett figyelemnek köszönhetően a leggyakoribb tévhitek is újra szárnyra kaptak, amelyeket tisztázni kell az állami oltóprogramban résztvevő gyermekek és szüleik megnyugtatása érdekében. Sok helyen olvasható, hogy a vakcinák diabéteszt, autizmust vagy meddőséget okoznak, bizonyos cikkek pedig halálesetekről és az oltóanyagok kifejlesztésében résztvevő, meghasonlott  kutatóorvosokról  írnak.

Bár  a  pánikkeltés  sajnos  népszerű,  mindenkit megnyugvásra intünk. Az ÁNTSZ nem adja a nevét olyan gyógyszerhez vagy védőoltáshoz, ami nem az emberek egészségének megőrzését, hanem a betegségekkel járó kockázatokat növeli.”– mondta el dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának főosztályvezetője.

A HPV elleni védőoltások engedélyezését – más gyógyszerekhez és vakcinákhoz hasonlóan – nagyon szigorú klinikai vizsgálatok előzték meg, mintegy harmincezer páciens részvételével. Az oltóanyagok  hatékonyságát  és  az  esetleges  mellékhatásokat  pedig  a  forgalomba  hozatalt követően is folyamatosan ellenőrzik, és azt is figyelik, hogy az adott nemkívánatos eseményhez van-e  köze  a  vakcináknak.  Világszerte  60-70 millió  pácienst  beoltottak,  de  a  védőoltásokkal összefüggésbe hozható súlyos mellékhatást nem észleltek. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) illetékes testülete egyébként az egész világon gyűjti az adatokat, amelyek értékelése alapján   2014 elején ismét megállapította a HPV vakcinák hatásosságát és biztonságosságát is.

Dániában és Svédországban az elmúlt években több százezer, Ausztráliában másfél millió fiatal lányt oltottak be, és a szóban forgó populációkban rövid idő alatt szinte teljesen eltűntek egyes, jól megfigyelhető HPV okozta megbetegedések. Számos ország példája bizonyítja: sikerre lehet vinni a HPV elleni küzdelmet, ezért is nagyon fontos, hogy felvegyük a harcot a rémhírekkel szemben, hiszen Magyarországon háromszor annyi áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa többi részén” – tette hozzá dr. Ócsai Lajos. Legutóbbi jelentésében egyébként az Egészségügyi Világszervezet is felhívta a figyelmet a minden alapot nélkülöző híresztelések káros következményeire.

injekció1

A férfiak is oltassák be magukat!

Gyakori tévhit, hogy a HPV elleni vakcina csak a kamaszkorú lányok esetében hatásos, pedig a felnőtt nőknek, a fiúknak és a férfiaknak is védelmet nyújt számos daganatos megbetegedés ellen.1 Sokan azzal nyugtatgatják magukat, hogy a szervezet egy idő után megtanulja leküzdeni a vírust, holott a fertőzésen való átesés után nem alakul ki tartós védettség.

Nagyon jelentős előrelépés, hogy az állam kamaszlányok ezreinek biztosítja a méhnyakrák ellen hatásos kétkomponensű védőoltást, de gondolni kell a fiúkra és a férfiakra is, akiket csak a négykomponensű védőoltás óvhat meg a daganatos megbetegedésektől” – mondta dr. Pozsgay Csilla, az MSD Pharma Hungary Kft. orvosigazgatója. – „A védőoltásokkal kapcsolatos rémhírek teljesen alaptalanok, mégis könnyen szöget üthetnek az emberek fejében. Ezért indítottuk el az ÁNTSZ által is engedélyezett  http://hpvdoktor.huinformációs portálunkat, ahol az érdeklődők egy helyen olvashatnak a HPV vírusról, a megelőzésről és a vakcinákról is. Az oltáselleneseknek pedig érdemes végiggondolni, hogy hány halálos áldozatot szedne például a himlő vagy a gyermekbénulás, ha az összes vakcinát elutasítanánk” – tette hozzá.

Forrás: