Trombózis megelőzés-mikor elég a kompressziós terápia?

A kompressziós terápia a trombózis további progressziója megelőzésének egyik hatékony módja, mely történhet speciális harisnya, illetve rugalmas fásli használatával. 

Prof. Dr. Blaskó Györgyöt, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistáját arról kérdeztük, vajon mikor elég ez a megelőzési mód, és mikor kell mellette véralvadásgátlót is szedni.

Hogyan segít a kompressziós harisnya?

A kompressziós harisnya nyomást gyakorol a lábakra, azok vénáira, ezáltal a felületes vénákat összenyomja és a vér áramlását a mélyvénák felé tereli. Több típusuk létezik: több hosszúságban és erősségben elérhetőek, vannak, melyek takarják a lábujjakat és vannak, melyek nyitottak. Hogy kinek melyik való, azt a kezelőorvos dönti el, illetve hasznos segítséget tudnak nyújtani a gyógyászati segédeszköz boltban lévő eladók is. Bár lehet vény nélkül is kapni, mindenképp érdemes előtte szakember véleményét kikérni, mivel laikusként nem lehet tudni, milyen nyomású kompressziós harisnyát érdemes választani (hiszen nem jó sem a túl laza, sem a túl erős).

Trombózis – Mit jelent a D-dimer és az INR érték?

A kompressziós terápia növeli a véráramlást a mélyvénákban azáltal, hogy nyomást gyakorol a felületes erekre. A kompresszió hatására a felületes vénák összenyomódnak, a vénás keringés a mélyen fekvő vénákba terelődik és ott fokozódik- ezáltal megszűnik bennük a vénás vér pangása, ami meleg ágya a vérrögöknek- magyarázza a professzor.

Fotó: 123rf.com

Sok orvos javasolja a kompressziós harisnyát ödéma/limfödéma kezelésére, csakúgy, mint visszértágulatokra. Mivel hatására felpezsdül a keringés, a nehézlábérzés is megszűnik, így fájdalomcsillapító hatása is van a preventív vonzatai mellett.

Milyen esetekben elég a kompressziós harisnya viselése?

A trombózis megelőzésének több módja is van: életmódra való odafigyelés (dohányzásról való leszokás, túlsúly leadása, megfelelő értend, rendszeres testmozgás, bőséges folyadékfogyasztás), kompressziós terápia, véralvadásgátló kezelés. Hogy melyikre van szükség, az attól függ, mennyire fenyeget valakit a trombózis.

 

“Amennyiben az illetőt nem fenyegeti túlzottan a trombózis, akkor elegendő lehet a kompressziós terápia azokban az esetekben, melyekben megnő a vérrögképződés esélye. Ilyen eset pl. repülés, hosszú autóút (de ez lehet vonat, busz stb. is), tartósabb fekvés (pl. betegség miatt), terhesség. Ekkor nem csak a trombózis esélye csökken a véráramlás fokozódása miatt, hanem az ödéma és a nehézlábérzés is javul”– mondja a professzor.

Foto:123rf.com

Bonyolultabb kérdés, ha az érintettnek volt már a múltban mélyvénás trombózisa (DVT). DVT után ugyanis egy ideig (vagy igen ritkán élethosszig) véralvadásgátló kezelésben részesül a beteg, ám amellett kompressziós terápiát is szükséges alkalmaznia. Gyakran előfordul, hogy bár a gyógyszert el lehet hagyni, ám bizonyos ideig célszerű a harisnyát még viselni- éppen ezért érdemes kikérni a szakorvos véleményét, aki meg tudja mondani, meddig kell hordania a harisnyát/fáslit, illetve, ha nem viseli már, melyek azok az események, amikor érdemes ismét felvenni.

 

“Nehéz egyértelműen megmondani, mikor, kinek és mennyi ideig érdemes viselnie a kompressziós harisnyát. Általános szabály erre nincs, azt a beteg, a kórelőzménye, trombózishajlama, betegségei, életvitele határozza meg. Egyéni a megítélés! Amennyiben nagyobb a trombózis-rizikó, akkor a kompressziós terápia nem elég, szükséges véralvadásgátló kezelés is. Erre leggyakrabban trombózis után, PTS (poszttrombotikus szindróma) elkerülésének reményében van szükség, de természetesen csakis orvosi utasítás után”– magyarázza Prof. Dr. Blaskó György, a Trombózis-és Hematológiai Központ véralvadási specialistája.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.