Tehetünk-e valamit a klimax problémái ellen?

A korai megelőzéssel és szűrésekkel tehetünk a menopauza életminőség, illetve egészségkárosító hatásai ellen.

A menopausa összetett görög szó, a “meno” havit, a “pausa” szünetet, megszűnést jelent, vagyis a “havi menstruáció végleges megszűntét”.

Ez a nőknél 50 éves kor körül következik be, 3-5 éves hormonális változás eredményeként. Az átállás a nemi termékenységből a stabil, de alapszintű nemi hormonállapotra 10 évig is eltart a nők életében. Ez idő alatt a nők életminősége romlik, számos, különböző erősségű és időtartamú panasz jelentkezik.

Legkorábban a pszichés tünetek jelentkeznek, valamint nappali és éjszaki hőhullámok, fejfájás, izzadás, kellemetlen szívdobogásérzés, éjszakai alvászavar, nappali gyengeség, idegesség, melyet szervi betegségek követhetnek. Az addigi nyugodt életük megváltozik, munkahelyi teljesítményük csökken, családi életükben zavar jelentkezhet.

 

Ezek a tünetek csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert szervezetük is erősen megszenvedi az addig megszokott petefészek eredetű ösztrogén hormonjának hiányát. Néhány év alatt a bőr, a kötőszövetek gyorsult öregedése észlelhető, vizelettartási nehézségek, hüvely szárazság, sérvképződés indul.

Ismert az a tény is, hogy az ösztrogén – a nemi működésen túl – több mint kettőszáz enzimatikus folyamatot segít a szervezetben, így kiesése működészavarokat idéz elő. Magyarországi statisztikák is alátámasztják, hogy a szívinfarktusok aránya 50 éves kor alatt a férfiaknál többszörös, viszont 60 éves kórban több nő kap infarktust mint férfi. Ez egyértelműen az ösztrogén védőhatás kiesésének a következménye.

Megkülönböztető diagnózis van menopausa utáni csontritkulásra: postmenopausalis osteoporosis. Ez alkar, gerinc csigolya, combnyaktörés háromnegyedéhez vezet, melynek oka szintén az ösztrogén hiány.

Fotó: 123rf.com

Ezek a tünetek és betegségek a természetes menopauzát elérő nők 75%-ban alakulnak ki, és 30%-uknál súlyos következményekkel járnak. Magyarországon közel 700 ezer nőt érint úgy, hogy számuk évente 40-45 ezerrel gyarapszik. Azon nőknél, akiknél betegség vagy a műtét miatt korábbi életkorban következett be a menopauza, a súlyos következmények gyakrabban fordulnak elő.

Felvetődik a kérdés: lehet-e ez ellen valamit tenni?

A válasz: Igen!

Az 1995-ben alakult Magyar Menopausa Társaság célja, hogy felhívja a figyelmet azon nők csoportjára, akik ilyen veszélyeknek vannak kitéve, hogy ebben az életkorban is – talán céltudatosabban – fontos az egészség felmérés, az egészség megőrzés, mely meghatározza a későbbi életkor életminőségét.

A nőknél is emelkedik az átlagéletkor, de nem mindegy, hogy ezen éveket egészségben, vagy betegségektől terhelve élik meg. Fő témája a hüvely szárazság és annak kezelése, mely a nők 50% azaz mindem második nőnél jelentkezik. A szervezet létrehozta a hazai menopauza ambulancia hálózatot, ami több mint 100 ambulanciát jelent országszerte, melyek letéteményesei a menopauza körüli nők szűrésének, kivizsgálásának, kezelésének.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.