Szőrszálak a mellbimbó körül nőknél

Nőknél a mellen lévő, sötét színű szőrszálak igen sok bosszúságot tudnak okozni.

A sötét hajúaknál ez gyakori problémának számít, ám ha túl sok van belőlük, vagy ha eddig nem tapasztalta az illető, úgy inzulinrezisztencia is állhat a hátterében. Dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája a sokakat érintő hormonzavarról és annak kezeléséről beszélt.

Szőrszálak a mellen

A nők többsége örökös harcot vív a szőrszálakkal, hiszen a mai kor nőideáljának bőre sima és szőrtelen. Éppen ezért igen kellemetlen és zavaró tud lenni az, ha olyan helyeken nőnek hosszú és sötét szőrszálak, ahol inkább a férfiakra jellemző. Ilyen rész az áll/bajusz területe, valamint a mellek.

Természetesen azonnali, tüneti kezelésként remek szolgálatot tehet egy jó csipesz, ám érdemes mellette utánajárni annak, hogy vajon mi is okozhatja, ugyanis gyakran inzulinrezisztencia, PCOS áll a fokozott szőrnövekedés mögött.

Magas inzulinszint, túlsúlyba került férfi nemi hormonok

szőrszálak a mellen nőknélA fokozott szőrnövekedés férfiakra jellemző területeken a férfi nemi hormonok túlsúlyba kerülését feltételezi. Amennyiben valakinél inzulinrezisztencia áll fenn, úgy általában magasabb a tesztoszteron szintje is, ezért jár együtt gyakran az IR PCOS-sel.  Nőknél ugyanis a tesztoszteron kb. 25 százaléka a petefészkekben termelődik, és ha a vérben magasabb az inzulin szintje, úgy az több tesztoszteron termelésére készteti azokat. A magas férfi nemi hormonok hatására nem csak a tüszőérés-és repedés szenved zavart, hanem a férfiakra jellemző vonások is megjelenhetnek: pl. Hasi hízás, zsíros bőr, hajhullás, valamint fokozott szőrnövekedés bajusz/áll/mellbimbó területén.

Tartsa kordában inzulinszintjét és felejtse el a csipeszt

szőrszálak a mellenHogy a tüneteket maga mögött tudhassa, fontos a tesztoszteron szintjének csökkentése, melyet elsősorban az inzulinszint normál tartományba kerülésével, vagyis az inzulinrezisztencia kezelésével lehet elérni. A terápia a személyre szabott diétára és a rendszeres testmozgásra épül, amit szükség esetén gyógyszeres kezelés egészít ki- mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája. Amennyiben az inzulin mennyisége visszaszorul az egészséges keretek közé, úgy a tesztoszteroné is ezáltal búcsút inthet a zavaró tüneteknek.

Milyen más hormonzavar okozhat magas tesztoszteronszintet az IR-en kívül?

  • Mellékvese hiperplázia
  • Mellékvese fáradtság
  • Pajzsmirigyzavar
  • Magas DHEA szint

Forrás: Budai Endokrinközpont