Hogyan előzhetjük meg a szemölcs kialakulását?

Szinte mindenkinek jelentett már problémát élete során a közönséges szemölcs megelőzése és kezelése, amely tulajdonképpen egy vírusfertőzés.

Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza szerint a kezelést érdemes szakemberre bízni, hiszen nem mindig könnyű kiválasztani a megfelelő megoldást.

Vírusfertőzés, kiszámíthatatlan lefolyással

A szemölcsöket vírus okozza, tehát fertőzés útján kerülnek a bőrre. Gyakran összekeverik őket az anyajegyekkel és egyéb kiálló puha kocsányos növedékekkel, épp ezért is érdemes az eltávolításhoz bőrgyógyász segítségét kérni. Más fertőzésekkel szemben a szemölcsök néhány hétig, de akár évekig is megmaradhat.

A szemölcsök megjelenési formája függ a bőr állapotától, a vírus típusától és a fertőzés helytől. Felbukkanásuk egészen biztosan összefügg az immunrendszer legyengülésével, ezért betegségek után gyakrabban alakulnak ki. Ugyanakkor az összefüggés fordítva nem igaz: a szemölcs megjelenése nem utal immunzavarra.

Szemölcs megelőzése

Fotó: 123rf.com

A vírus parányi sérüléseken keresztül behatol a hámsejtbe, és ha az immunrendszer aktuális gyengesége miatt csökkent ellenállást tapasztal, a hámsejteket megfertőzve, azokat fokozott osztódásra késztetve, szemölcsképzést indít be. A kialakulást néhány más tényező is elősegítheti, mint például a bőrsérülések, a bőr felázása, a fokozott izzadás és a láb deformitásai.

Akinek volt már dolga szemölccsel, tudja, hogy nem olyan könnyű megszabadulni tőle.

Igenis meg lehet szabadulni a szemölcstől!

Változatos formák, eltérő kezelés

A leggyakrabban előforduló típus a verruca vulgaris (közönséges szemölcs) főként a tenyéren, talpon, ujjakon, ritkábban a gyermekek térdén, könyökén fordul elő, de bármelyik testtájon megjelenhet. A talpon jelentkező, úgynevezett „befelé növő szemölcs” fájdalmassága miatt akár járásképtelenséget is okozhat.

Tipikus szemölcsnek nevezzük a  kerek vagy félgömb alakú, halványsárga vagy durva felülete miatt piszkos szürke, érdes, pontozott felszínű göbcsét. Ez nem viszket, nem okoz gyulladást, csak akkor fáj, ha megsérül, például bereped. Főként a gyerekekre jellemző, hogy ujjszopás vagy körömrágás miatt a köröm alatt fejlődik ki a szemölcs, ami okozhat enyhe fájdalmat is.

Az arcon, nyakon, állon és szemhéjon fonálszerű, vékony, kocsányos szemölcsök képződhetnek. Komolyan kell venni a nemi úton terjedő, nemi szervek környékén megjelenő, kávébarna, puha kinövéseket, hiszen ezek akár a méhnyakrák kialakulásának kockázatát is növelhetik. A fogamzásgátláson kívül ezért is kiemelten fontos a kondom használata. A szemölcsök tehát testszerte megjelenhetnek, esztétikai és egészségügyi problémát, esetleg fájdalmat okozva.

Az eltávolítás történhet fagyasztással, sebészeti eltávolítással, elektromos- vagy lézerkéssel való roncsolással, és szemölcsirtó szerek helyi alkalmazásával egyaránt – ismerteti dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza. A megfelelő módszer kiválasztása mindig az egyedi probléma felmérése után történhet meg.

A szemölcs megelőzése

  • Fürdés után töröljük szárazra a bőrt, főleg a lábujjközöket.
  • Vegyünk mindennap tiszta pamut zoknit, amely magába szívja az izzadtságot. A vírusok ugyanis könnyebben bejutnak a felázott bőrbe.
  • Ne használjunk közös törölközőt, vizes helyiségekben is mindenkinek legyen saját papucsa.
  • Hordjunk jól szellőző lábbelit, sportoláshoz pedig sportcipőt.
  • A cipőket rendszeresen fertőtlenítsük.
  • – Ha már kialakult a szemölcs, ne piszkáljuk!

Forrás: Oxygen Medical