Sok üdítőt iszik? A hozzáadott cukor hat a májra

Bizonyos fajtájú hozzáadott cukorból már kevés is elég ahhoz, hogy megduplázza a zsír mennyiségét a májban – ez pedig nem csak a zsírmáj, de a 2-es típusú diabétesz kockázatát is jelentősen növeli. Dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus ismertette a témáról szóló új eredményeket. 

Foto:pixabay.com

Túl sok hozzáadott cukrot fogyasztunk

Már kisebb mennyiségű hozzáadott cukor is megváltoztathatja egy személy anyagcseréjét – áll a Journal of Hepatology című szaklapban, osztrák és svájci kutatások eredményeként.  A magas cukorbevitelről már eddig is ismert volt, hogy növeli a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a szív-érrendszeri- és daganatos betegségek, valamint a zsírmáj kialakulásának kockázatát. Nem véletlenül fogalmazott meg a WHO már 2015-ben is ajánlást erre vonatkozólag: a napi kalóriabevitel maximum 5%-ában javasolta limitálni a hozzáadott cukrok mennyiségét – ez napi 2000 kalóriás étrend mellett kb. 25 grammnyi cukrot jelent. Ehhez képes egy amerikai felnőtt ugyanebben az évben átlagosan 126 gramm cukrot fogyasztott naponta. (Fontos tudni, hogy hozzáadott cukrot szinte minden feldolgozott étel és üdítőital tartalmaz.)
Az új kutatásban azonban nem a nagy mennyiségű, hanem a közepes mennyiségű cukorbevitel hatásaira fókuszáltak, miközben átlagos súlyú 18-30 éves egészséges férfiakat vizsgáltak. Kizárták azokat, akik naponta fogyasztottak cukros üdítőket és azokat is, akik heti 3-nál többször edzettek. ( A nőket azért nem vizsgálták, mert bizonyítékok vannak arról, hogy a fruktóz másképp hat a két nem anyagcseréjére.)

Így hatnak a cukros üdítők a szervezetre

A szervezők először arra kérték a résztvevőket, hogy 4 hétig ne igyanak cukros üdítőket, majd négy csoportra osztották őket. Asztali cukor (répacukor), fruktóz és glükóz tartalmú italokat kellett fogyasztani 3 csoportnak, napi háromszor, összesen 80 grammnyi cukortartalommal, a negyedik csoport továbbra sem ihatott ilyesmit. Összességében megállapították, hogy az alanyoknak nem növekedett a napi kalória bevitele, feltételezhetően azért, mert a hozzáadott cukrok jóllakottság érzetet keltettek. Ugyanakkor ennek ellenére kiderült, hogy a cukros üdítők erősen hatottak az egészségükre.

Fotó: 123rf.com


A fruktózzal édesített üdítőket fogyasztóknak kétszer olyan magas volt a zsír előállítása, mint a glükózos üdítőt ivóké és az üdítőt nem fogyasztóké, és ez a hatás még 12 órával a fogyasztás után is fennállt. Meglepő módon az asztali cukorral édesített üdítők kis mértékben felülmúlták zsír-szintézis szempontjából még a fruktózt is, holott ezt eddig fordítva gondolták. Mindent összevetve tehát – bár a kutatók hangsúlyozták a kutatás hiányosságait – az biztonsággal kijelenthető, hogy hozzáadott cukrok jelentősen hozzájárulnak a májban felhalmozódó zsír mennyiségének növekedéséhez. A zsírmáj pedig csak egyike azon anyagcsere-betegségeknek, amelyekről bebizonyosodott, hogy az elhízással és a mozgásszegény életmóddal összefüggésben jelentkeznek.

Foto:123rf.com

Honnan tudhatjuk, hogy kialakult a zsírmáj?

Bár a zsírmájnak nincs jellegzetes tünete és sokszor csak véletlenül derül ki a jelenléte, mindenkinek, akinek több rizikófaktor van jelen az életében, érdemes részt venni egy kivizsgáláson. Elsődleges rizikófaktornak e tekintetben a súlyfelesleg és alkoholos zsírmáj tekintetében a rendszeres alkoholfogyasztás tekintendő. Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha tompa fájdalom jelentkezik a has jobb oldalán, extrém fáradtság, gyengeség vagy megmagyarázhatatlan fogyás mutatkozik – hangsúlyozza dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ gasztroenterológusa, hepatológus. – A zsírmáj diagnosztizálása a fájdalmatlan máj szerkezeti vizsgálattal történik, és ha bebizonyosodik a gyanú, életmódváltásra, gyógyszeres kezelésre és esetleg a kapcsolódó állapotok – például magas vérnyomás és koleszterinszint, cukorbetegség – kezelésére van szükség. Azt pedig mindig érdemes hangsúlyozni, hogy a hozzáadott cukrokat tartalmazó élelmiszerek és különösen a cukros üdítők fogyasztását ajánlatos erősen limitálni.

Forrás: Hepatológiai Központ

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.