Rákmegelőzés vitaminokkal? – 1. rész

Az amerikaiak tízmilliói azon dolgoznak, hogy megelőzzék a rákos megbetegedéseket azáltal, hogy étrendkiegészítőket és funkcionális élelmiszereket fogyasztanak.

Az egészséges étrend fontossága a rákmegelőzésben

A tavaly 18 milliárd dollárt költöttek az Egyesült Államokban táplálékkiegészítőkre azért, hogy elejét vegyék a ráknak. A közép korosztályúak rekord mennyiségű vitaminokat, ásványi anyagokat és gyógynövényeket vásárolnak, annak érdekében, hogy megelőzzék az olyan krónikus betegségeket, mint a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség, a csontritkulás és az Alzheimer-kór.

A „rákipar” szóvivői azt állítják, hogy a táplálkozásnak nincs köze a rák kialakulásához. Ez nevetséges. Dr. Daniel W. Nixon a New York-i Rákmegelőzési Intézet elnöke szerint „a vitaminok és az ásványi anyagok többé-kevésbé haszontalanok a rákmegelőzést illetően”.

Az efféle megállapítás jellemzi a „rákipart”. Szerintük nincs kapcsolat a táplálkozás és a rák kialakulása között. Megdöbbentő az egészségügyi szakemberek tudatlansága ezen a téren.

Foto:123rf.com

Rákkeltő élelmiszerek

Az tény, hogy a ráknak köze van a vitaminokhoz, az ásványi anyagokhoz, az élelmiszerekhez és a táplálkozáshoz. Valójában a legtöbb rákos megbetegedést a rákkeltő élelmiszerek és élelmiszer-adalékok okozzák, ilyenek a nátrium-nitrát, a nátrium-glutamát, a hidrogénezett olajok, a mesterséges élelmiszerszínezékek és a különböző vegyi tartósítószerek. Kapcsolat van a rák és a finomított élelmiszerek között, ez azt jelzi, hogy a fehér kenyér, a gabonapelyhek, a keksz és a pékáru is elősegítik a rák kialakulását.

Az élelmiszer-adalékanyagok rákkeltő hatása bizonyított. Ezek a mérgező összetevők az első számú okozói a rákos megbetegedéseknek az Egyesült Államokban – és más, fejlett iparral rendelkező országban. Figyelmen kívül hagyják azt a tényt is, hogy megfelelő táplálkozással megelőzhető, vagy akár kezelhető lenne a rák. Valójában a nyugati megközelítés a rák kezelését illetően téves, és a vizsgálati eredmények magukért beszélnek.

Fotó: 123rf.com

Most lépjünk tovább. A vitamin és ásványi anyag tartalmú étrendkiegészítők és a funkcionális élelmiszerek, mint pl. a szójatermékek valóban megakadályozzák és gyógyítják a rákot?

Szedhetünk ilyeneket, de ha nem iktatjuk ki az étrendünkből a rákkeltő anyagokat, akkor mindhiába. Meg kell gondolni a rák kockázatát. Vegyünk képzeletben egy hagyományos mérleget, a bal oldali serpenyőbe tegyük azokat az élelmiszereket és italokat, amelyeket rákkeltőnek tartunk. A legtöbb amerikai olyan élelmiszereket fogyaszt, amelyek a baloldali serpenyőbe kerülnek, és amelyek rendkívül magas kockázatot képviselnek. Más szóval a mérleg erősen a bal oldalára billent.

A rák kapcsán mindenki összerezdül, mert sajnos sokak érintettek, akár a könyezetében elők miatt. A félelmek a tévhitekből is adódhatnak. 

Rák – Az 5 leggyakoribb tévhit

A jobb oldali serpenyőbe tegyük a vitaminokat, az ásványi anyagokat, a gyógynövényeket, az egészséges élelmiszereket és egyéb anyagokat, amelyek megakadályozzák a rák kialakulását. Ha a jobb oldali serpenyőbe annyi anyag kerül, amennyi ellensúlyozza a rákkeltő anyagokat, akkor az eredmény nulla pont. Ezen a ponton kicsi az esélye annak, hogy valaha is rákot diagnosztizáljanak, de még nem 100%-os a védelem.

Most ha a baloldalról eltávolítod az összes rákkelőt élelmiszert, és ki is iktatod azokat az étrendedből, akkor a mérleg nyelve jó irányba mutat. Most már a rákmegelőzésen van a hangsúly.

Forrás: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.