Öröklődő menstruáció

Tudósok szerint nem az étrend, hanem a gének határozzák meg, hogy egy lánynak mikor kezdődik meg a menstruációs ciklusa.

Menstruáció anyától

Korábban úgy vélték, hogy a környezeti hatások nagyobb jelentőséggel bírnak, de az újabb kutatások szerint az örökölt családi tényezők szerepe fontosabb. A Londoni Egyetem Rákkutató Intézetének munkatársai azt figyelték meg, hogy az első menstruáció ideje összefüggésben van azzal, hogy a család többi női tagjának – beleértve az anyát, az idősebb nővért, a nagymamát vagy a nagynénit – mikor kezdődött az első ciklusa.

shutterstock_67218022

Egy matematikai modell segítségével azt is ábrázolták, hogy ezek a genetikai tényezők 57 százalékban befolyásolják az első ciklus időpontját. A menstruáció kezdetének ideje sok szempontból fontos tényező, mivel számos betegséggel – köztük a mellrákkal – is összefügghet. A mellrák kockázata ugyanis annál magasabb valakinél, minél korábban kezdett el menstruálni, illetve minél később jelentkezett nála a menopauza.

A gének mellett azért még maradt szerepe a környezeti hatásoknak is, amiket az előbbiekkel ellentétben befolyásolni is tudunk, így azoknak a lányoknak, akiknél a családban jellemző volt a korán kezdődő menstruáció, érdemes odafigyelni az életmódjukra, hogy ezáltal a mellrák kockázatát csökkenthessék életük későbbi szakaszában.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.