Normális a kényszeres evés menstruáció előtt?

Mi állhat a háttérben és hogyan kezelhető?

Sok nőnek feltűnhetett már, hogy a havi vérzést megelőzően gyakran kényszeres evés jelentkezik nála. A késztetésnek nem feltétlenül kell engedni – számos tipp és stratégia létezik arra, hogy ezeket a menstruáció előtti sóvárgásokat megfékezzük.

Nem ritka dolog, hogy mielőtt menetrendszerűen megérkezik a havi vérzés, kényszeres evés jelentkezik egy nőnél. Ez a jelenség gyakori a menstruáció előtti napokban. Van azonban ellenszere, nem kell engedni a plusz kilókhoz vezető sóvárgásoknak.

A kényszeres evés hatására ugyanis jóval több ételt vehetünk magunkhoz, mint amennyire szükségünk lenne. A túlevést jellemzi, hogy nassolunk, amikor nem vagyunk éhesek, vagy titokban eszünk. Sokan szégyellik is magukat emiatt és elszomorodnak.

A menstruáció előtti napokban gyakorta normális a megnövekedett étvágy – olykor azonban súlyos méreteket ölthet a probléma. Ha alkalmanként fordul elő, nincs ok aggodalomra, ám ha rendszeresen, az nagyfokú étkezési rendellenességre utal.

A megnövekedett étvágy a premenstruációs szindróma (PMS) gyakori jele, amely a nők több mint 90 százalékát érinti élete egy szakaszában.

A PMS tünetei lehetnek még a pattanások, a puffadás, székrekedés, hasmenés, kimerültség, hangulati ingadozások, mellfájdalmak.

Számos nő esetében az étel utáni fokozott sóvárgás és az étvágy enyhe megnövekedése normális része a menstruáció előtti időszaknak. Másoknál azonban a premenstruációs szindróma és a nagyfokú étkezési rendellenesség egyszerre jelentkezik. Amennyiben a kényszeres evés akkor is fennáll, amikor a havi vérzés lezajlott, étkezési rendellenességről van szó, mely orvosi kezelést igényel.

Mi a kényszeres evés oka?

Egyes kutatások szerint az ösztrogén és a progeszteron hormon szintjében történő változás váltja ki a sóvárgást olyan élelmiszerek után, mint a szénhidrát és a cukor.

A szénhidrátok és a cukrok némileg segítenek a fáradtságon és a rossz hangulaton is javítanak, melyek általában jellemzik a menstruáció előtti időszakot. A cukor és a keményítő hatására a szervezetben szerotonin termelődik, mely növeli a boldogság érzését. Ha gyakran eszünk, az stabilizálja a vércukorszintet, s egyben a hangulatot.

A kényszeres evés a havi vérzés előtt ugyanakkor utalhat premenstruációs depressziós rendellenességre is (PMDD). Ez a PMS súlyosabb formája, mely a fogamzóképes nők 5 százalékát érinti. Tünetei közé tartozik a depresszió, a hangulatváltozások, étel utáni sóvárgás és túlevés.

Egyes kutatások azt sugallják: van összefüggés a kényszeres evés és a menstruációs problémák között is, így például a nem szabályos ciklusok vagy a menstruáció kimaradása között.

Hogyan lehet megelőzni?

Egy nő többféle stratégiát is kipróbálhat, hogy megelőzze vagy csökkentse a kényszeres evést. Tapasztalatok szerint az életmódváltoztatás igen hatásos – mások egészségügyi szakembertől kérnek segítséget.

Az alábbi tippek segítséget jelenthetnek.

1.Tudatosítani kell, hogy mi történik. Legyünk vele tisztában, mi az étel egészséges mennyisége, amit elfogyasztunk a menstruáció előtt, illetve során. Írhatunk naplót is arról, mi mindent fogyasztunk, így észrevesszük, ha többet eszünk a kelleténél bizonyos időszakokban.

2.Válasszunk egészséges ételeket. Ilyenkor valóban könnyebben elcsábulunk pizzára, csokira, süteményre – azaz egyszerű szénhidrátokra, amelyek a kekszekben, fehér kenyérben is megtalálhatók és szerotonint szabadítanak fel, valamint hatásosak fáradtság ellen.

Ésszerűbb azonban komplex szénhidrátokból válogatni, melyeknek hasonló hatásuk van. Hosszabb ideig kitartanak a szervezetben és nem okoznak hirtelen energiazuhanást.

Ilyen a bab, a lencse, a zöldségek, a teljes kiőrlésű gabona, barna rizs és zab. Ha édességre vágyunk, a friss gyümölcsök, smoothie-k és joghurtok is beválnak.

Ki lehet próbálni a rágózást, valamint a gyógynövényes teákat, amelyek telítenek.

3.Megoldást jelenthet, ha egy nagyon kicsit eszünk abból, amit megkívánunk, például egy darabka étcsokit. Ha ugyanis sosem elégítjük ki a késztetést, továbbra is fennáll.

4.Dobjuk fel a hangulatunkat. Ez nemcsak evéssel lehetséges. Menjünk el gyorsgyalogolni, végezzünk valamilyen közepes tempójú mozgást, hogy a szervezet jó érzést keltő anyagokat szabadítson fel – így például endorfint. Ez az energiaszintünket is növeli.

Amennyiben a rossz hangulatot stressz okozza, tegyünk ellene! Relaxációs- és mély légzési technikákkal, masszázzsal, meditációval, jógával, progresszív izom relaxációval vagy támogató csoportban való részvétellel jelentősen javíthatunk hangulatunkon.

5.Segíthet egy dietetikus. A szakember elmagyarázza a kapcsolatot a kényszeres evés és a menstruációs ciklus között és hatékony módszereket javasolhat a sóvárgás kontrollálására.

6.Vegyünk részt pszichoterápián. A kényszeres evéssel küzdőknek sokat segíthet, ugyanis a terapeuta rámutat a túlevés mögött rejlő okokra, amely lehet szégyen, önbizalomhiány, depresszió is.

A pszichoterápia magába foglalja a kognitív viselkedés terápiát, amelynek célja megváltoztatni a magatartást az azt elindító gondolatok és érzelmek kezelésével. A dialektikus viselkedésterápia célja a stressz és a negatív érzelmek kezelése, ahelyett, hogy az illető az evésben keresne menedéket. Az interperszonális terápia a másokkal való kapcsolatokra fókuszál, illetve ezek javítására.

Mikor forduljunk orvoshoz?

A kényszeres evésen a fenti életmódbeli változtatások és stratégiák segíthetnek, ahogyan az is, ha beszélünk másokkal – barátokkal, támogató csoporttal vagy terapeutával – problémáinkról.

Orvossal akkor érdemes beszélnünk, ha a túlevés már több mint 1 hónapja fennáll, ha depressziót, szorongást vagy egyéb stresszt okoz, jelentős súlygyarapodással jár. Ilyen esetekben az orvos javasol majd számunkra megfelelő kezelést.

Forrás: https://napidoktor.hu/index